Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 10.04.2017

Vanredno stanje u Egiptu, ISIL najavio nove napade

Al Jazeera 10.04.2017
Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi proglasio je tromjesečno vanredno stanje nakon napada na kršćanske crkve. Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi proglasio je tromjesečno vanredno stanje nakon napada na dvije kršćanske crkve u toj… »

Westbrook novi rekorder po broju 'triple-doubleova' u sezoni

Al Jazeera 10.04.2017
Košarkaš Oklahoma Cityja srušio je 55 godina star rekord Oscara Robertsona, koji je u sezoni 1961/62. imao 41 'triple-double' učinak. Russell Westbrook u nedjelju navečer postigao je 50 poena, uz 16 skokova i 10 asistencija, te ubacio pobjednički… »

Erdogan: Evropa se urušava, ona je bolesna

Al Jazeera 10.04.2017
Predsjednik Turske uporedio je Evropu sa bolesnikom, upotrijebivši pogrdan izraz iz 19. stoljeća kojim se opisivalo propadanje Osmanlijskog carstva. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će pitanje pristupanja Turske Europskoj uniji… »

McCain Vučiću: Srbija je sila pomirenja u regionu

Al Jazeera 10.04.2017
Američki senator izrazio zahvalnost na doprinosu koji Srbija pruža zajedničkoj sigurnosti i stabilnosti. Američki senator John McCain čestitao je danas premijeru Aleksandru Vučiću na napretku Srbije u reformama i na putu koji vodi ka EU, te izrazio… »

Meta sa hrvatskog borbenog aviona pala na kuću

Al Jazeera 10.04.2017
U padu mete za gađanje ciljeva u zraku tokom vojne vježbe ŠTIT 17 na porodičnu kuću u Istri nema stradalih. Tijekom generalne probe međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17 u ponedjeljak ujutro vučna meta za gađanje ciljeva u zraku "zemlja-zrak", koja… »

Vođa ruske opozicije Navaljni pušten iz zatvora

Al Jazeera 10.04.2017
Lider opozicije, koji je javno govorio protiv korupcije, uhapšen je 26. marta na demonstracijama. Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni oslobođen je nakon što je proveo 15 dana u zatvoru zbog opiranja policiji za vrijeme protesta protiv navodne… »

U napadu u Somaliji poginulo pet vojnika

Al Jazeera 10.04.2017
Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv u jednoj od najvećih vojnih baza u glavnom gradu Mogadishuu. Najmanje pet vojnika poginulo je u ponedjeljak u napadu bombaša samoubice, koji je detonirao prsluk s eksplozivom unutar jednog od najvećih vojnih… »

Trumpov savjetnik ne isključuje novu intervenciju u Siriji

Al Jazeera 10.04.2017
Američki general Herbert Raymond McMaster kaže da bi Rusija trebala ponovo razmotriti svoju podršku Siriji. Herbert Raymond McMaster, savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, ostavio je otvorenom mogućnost za dodatnu… »

SAD: Mrtvi i ranjeni u pucnjavi u osnovnoj školi

Al Jazeera 10.04.2017
Ubijene su dvije punoljetne osobe u školi u Kaliforniji, dok je dvoje učenika ranjeno. Motivi napada još su nepoznati. Najmanje dvije osobe su ubijene, a još dvije ranjene u pucnjavi u osnovnoj školi Northpark Elementary School u San Bernardinu, na… »

G7 razmatra sankcije Rusima i sirijskoj vojsci

Al Jazeera 10.04.2017
Američki saveznici krive Assada i ruske pomagače za napad hemijskim oružjem u Siriji. U Italiji je počeo dvodnevni sastanak najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta G7. Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da se razmatra… »