Izvor: Dojče vele arhiva vesti 10.04.2017

„Ko se boji vuka još...“

Dojče vele 10.04.2017
Oko pet hiljada studenata, mladih, penzionera, radnika šetalo je novosadskim ulicama uz horsko pevanje „Vučiću, lopove“. U zahtevima oštro, ali u ponašanju – novosadski: stoje na semaforima i ne gaze cveće. „Vrati babi penziju“… »

Šta se desilo u Smolensku pre 7 godina?

Dojče vele 10.04.2017
Sedam godina od pada aviona, Poljaci i dalje tragaju za krivcima: bivši premijer Tusk je optužen zbog izdaje, a ruskoj kontroli leta se prebacuje da je namerno izazvala katastrofu. Polaganje venaca, bogosluženja, mitinzi - ovako u Poljskoj izgleda… »

Da li Amerikanci ponavljaju istorijske greške?

Dojče vele 10.04.2017
Vojni napad Sjedinjenih država na sirijski režim dogodio se tačno na stotu godišnjicu ulaska Amerike u Prvi svetski rat. Postoje li istorijske paralele? DW je o tome razgovarao sa dvojicom istoričara. DW: Predsednik Tramp je naredio napad na sirijske… »

Društvo građana ili feud podanika

Dojče vele 10.04.2017
Na ulicama je ne samo biološka, već i politička budućnost Srbije. Njihova želja da se angažuju govori da bar neki žele da ostanu u Srbiji. Zločin onih koji ih kriminalizuju plasirajući teorije zavere je time još veći. DW: Biro za društvena… »

Kultura dobrodošlice bez iluzija

Dojče vele 10.04.2017
Studija Fondacije Bertelsman pokazuje da je kultura dobrodošlice prema izbeglicama među Nemcima još uvek iznenađujuće stabilna. No statistički podaci se mogu čitati i na drugi način, smatra Kristof Haselbah. "Smatram veoma vrednim to koliko je… »

"Kroz ovo ćemo proći zajedno"

Dojče vele 10.04.2017
Švedska je minutom ćutanja odala poštu žrtvama napada u Stokholmu. Na komemoraciji su bili premijer Štefan Lofven kao i gotovo čitava kraljevska porodica, poslanici parlamenta i gradonačelnica Karin Vangard. Šef vlade Lofven je apelovao na… »

Ujedinjeni gnevom

Dojče vele 10.04.2017
Demonstracije protiv „diktature“ ili „demokrature“, koje se održavaju u Srbiji nakon nedavno održanih predsedničkih izbora, tema su o kojoj piše i štampa na nemačkom jeziku. „Otkako je premijer Srbije velikom većinom osvojio predsedničke… »

Zaboravljeni Kopti

Dojče vele 10.04.2017
„Komandosi Islamske države su izveli napade na obe crkve u Tanti i Alexandriji", saopštila je agencija Amak, koja je na glasu kao agencija koja širi propagandu IS. Nemački mediji opširno pišu o tima napadima. Prvi napad se dogodio za vreme mise… »

Američki ratni brodovi na putu za Koreju

Dojče vele 10.04.2017
SAD jača pritisak na Severnu Koreju. Vašington je poslao ratne brodove u pravcu Korejskog poluostrva. Predsednik Tramp je nedavno zapretio da su SAD u slučaju potrebe spremne da samostalno deluju protiv Pjongjanga. Jedinica „Karl Vinson", koju čine… »

Balkan, šta da se radi...

Dojče vele 10.04.2017
Nemci nemaju pojma o Balkanu, a mediji su prepuni stereotipova - tvrde Danijel Majić i Krsto Lazarević, nemački novinari koji potiču iz Bosne i Hercegovine. Zato su počeli prave podcast - na nemačkom jeziku. DW: Podcast o zbivanjima na Balkanu? Za… »