Izvor: Peščanik/Društvo arhiva vesti 10.04.2017

Živ je deda, umro nije…

Peščanik 10.04.2017
Živ je deda, umro nije, dok je RIK-a i partije. Tako je glasio jedan od transparenata na protestima desetina hiljada studenata koji su se kao požar proširili Srbijom nakon predsedničkih izbora na kojima je premijer Aleksandar Vučić postao i… »

Zatvoreno društvo

Peščanik 10.04.2017
Iako je od početka bilo očigledno da je u pitanju prvoklasni politički skandal s krajnje zlokobnim potencijalom, pokušaj gašenja Srednjoevropskog Sveučilišta u Budimpešti (CEU) u prvi mah nije privukao pozornost vodećih evropskih medija… »

Novi Novi list

Peščanik 10.04.2017
Dan kada je u riječkom Novom listu objavljen tekst Davora Velnića o Deklaraciji o zajedničkom jeziku (2. travnja 2017.) lokalni bi kroničari trebali posebno zabilježiti i ostaviti u vidu markacije budućim generacijama, i to kao trenutak snažnoga… »

Bauk „soroša“ nad Budimpeštom i Beogradom

Peščanik 10.04.2017
Dana 28. marta mađarske vlasti su objavile predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju, koje se tiču funkcionisanja stranih visokoškolskih ustanova u ovoj zemlji. Iz teksta predloženih izmena, a i kroz kasnije izjave predstavnika vladajuće stranke… »

Izborna dijalektika

Peščanik 10.04.2017
Slika sa biračkih mesta na nedavno održanim predsedničkim izborima je poražavajuća. Pritom, ne mislim na rezultate izbora, već pre svega na njihovu kontrolu. Srbija je krajem devedesetih i početkom dvehijaditih uspostavila sistem za posmatranje… »

Brojanje „malog Đokice“

Peščanik 10.04.2017
Predsednik vlade je u pravu: za članove RIK-a iz koalicije na vlasti to bi bila solidna prva kazna za sve prekršaje koje su napravili – da javno pred kamerama prebroje glasove iz džakova sa svih osam hiljada i par stotina biračkih mesta u Srbiji… »

Premijerni predsednik ili predsednički premijer

Peščanik 10.04.2017
Kad su bili studentski protesti ’68. drug Tito, alias „bravar“ kako ga je intimizirajuće i iritirajuće nazvao premijer, rekao je da su studenti u pravu. Drug Alek (gvožđar?) nije rekao da su današnji studenti koji protestuju u pravu već samo… »