Arhiva » Vesti » Danas 19.04.2017

Deo Srbije i Srednje Evrope pod snegom

Danas sreda, 19. april 2017.  |  Piše: Danas Online Piše: Danas

U planinskim predelima u Novoj Varoši i Prijepolju sneg je dostigao je visinu od 30 centimetara.

Svi magistralni putevi su prohodni, ali vozila saobraćaju usporeno po mokrim i klizavim kolovozima. Problema ima u višim predelima Zlatara, gde pojava magle smanjuje vidljivost i dodatni je razlog za pojačani oprez kod vozača, prenosi B92.

Rukovodilac Odeljenja za investicije opštinske uprave Nova Varoš Dejan Grbić, kaže da se putni pravci održavaju prema prioritetima te da je kritično u selima Božetići, Bela Reka i Jasenovo, gde visina snega iznosi i više od 30 centimetara. Direktorka JKP "3. septembar" iz Nove Varoši Suzana Šuljagić kaže da su njihova dva kamiona za čišćenje snega sve vreme na terenu i da obilaze i gradsko i seosko područje. Za sada nema problema sa strujom i vodom i grejanjem.

Kako prenosi B92, šef Odeljenja poljoprivredne stručne službe u Prijepolju Ifet Hamzić ističe da je sneg ugrozio voće koje je u fazi cvetanja i pupoljaka, te da je naročito u opasnosti koštunjavo voće. Direktor JKP "Lim" iz Prijepolja Enis Memišahović kaže za Glas zapadne Srbije da su od juče po nalogu RHMZ-a i Sektora za vanredne situacije u pripravnosti i da su nadg nadgledali komunalnu situaciju u gradu.

Iako najavljivan samo na planinama i u predelima sa višom nadmorskom visinom, sneg je zabeleo krovove u mnogim gradovima Srbije. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije belih krovova u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici...

Neočekivana zima u aprilu zahvatila je i Srednjoj Evropi, pa su mećava, mokri sneg i olujni vetar pokidali vodove u snegom zavejanoj Poljskoj, zbog čega je prošle noći više od 130.000 stanovnika te zemlje ostalo bez struje.

Poljska Vatrogasna straža izlazila je na teren 540 puta u poslednja 24 časa, a najviše posla imali su u južnim oblastima zemlje gde je napadalo od 20 do 30 centimetara svežeg snega, prenose mediji.

"Uglavnom uklanjaju oboreno drveće ili polomljene grane na ulicama i duž puteva. Na sreću nije bilo žrtava i niko nije povređen", kazao je poljskim medijima portparol Vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Zbog vodova pokidanih u udarima olujnog vetra i nanosa snega preko 132.000 Poljaka ostalo je bez struje, saopštio je Centar za bezbednosti pri poljskoj vladi.

Na drumove u Poljskoj vratili su se putari sa zimskom opremom, što se dogodilo i u susednoj Češkoj. Snežni prekrivač u ovoj zemlji mestimično dostiže i 30 centimetara, a sneg i poledica su jutros izazvali haos u saobraćaju uprkos naporima putara.

Najgora situacija je u Moravskoj u južnim i istočnim delovima Češke, a putari su upozorili kamiondžije da ukoliko ne prevoze teret i nemaju zimske gume ne kreću u planinske predele. Veliki problem za vozače u Češkoj predstavlja i poledica pošto povremeno pada sneg praćem ledenom kišom, a većina vozača je već na svojim vozilima disciplinovano promenila zimske gume u letnje.

U susednoj Slovačkoj, pored snega, problem predstavlja i olujni vetar, pa se saobraćaj se i u ovoj zemlji odvija otežano.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Nova Varoš Sneg B92

©2018 Netmark d.o.o.