Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 19.04.2017

Britanija: Parlament podržao plan o izborima

Al Jazeera 19.04.2017
Parlament Velike Britanije velikom većinom podržao je prijedlog premijerke May o održavanju prijevremenih izbora. Britanski parlament danas je velikom većinom, glasovima 522 poslanika, podržao prijedlog premijerke Therese May o održavanju… »

Trump jednim, vojska drugim smjerom

Al Jazeera 19.04.2017
Za vikend, tokom kojeg je S. Koreja bezuspješno pokušavala izvesti testove, flota SAD-a se udaljavala od korejskog poluotoka. Kada je američki predsjednik Donald Trump ranije ove sedmice prijetio da je uputio "armadu" kao upozorenje Sjevernoj Koreji… »

Duterteov apel civilima: Ubijajte naoružane napadače

Al Jazeera 19.04.2017
Filipinski predsjednik nudi 20.000 dolara za informaciju koja bi vojsci ili policiji omogućila da uhvate borce naoružanih grupa. Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte ponudio je nagradu za hvatanje članova naoružanih grupa koji stoje iza osujećenog… »

Snijeg u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, olujni udari u Hrvatskoj

Al Jazeera 19.04.2017
Pogoršanje vremena zahvatilo BiH, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku sa padavinama i niskim temperaturama. Izvor: Fena Nastavlja se razdoblje pogoršanog vremena u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Snijeg izaziva probleme u prometu, a poljoprivrednici u BiH… »

Brod sa 12 članova posade potonuo u Crnom moru

Al Jazeera 19.04.2017
Iz potonulog ruskog teretnog broda, na kojem je bilo devet Ukrajinaca, tri Rusa i jedan Gruzijac, spašene su tri osobe. Teretni brod sa 12 članova posade potonuo je danas kod ruske obale Crnog mora, a agencija Tass javlja da su dosad tri osobe spašene… »

Bandić u Jasenovcu: Ovdje je počinjen stravičan genocid

Al Jazeera 19.04.2017
Zagrebački gradonačelnik kaže kako je svrha njegovog boravka u Jasenovcu inspekcija prije dolaska s državnom delegacijom povodom godišnjice proboja zatočenika. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima u utorak je obišao Spomen… »

U maju sastanak Erdogana i Trumpa

Al Jazeera 19.04.2017
Tačan datum sastanka predsjednika Turske i SAD-a bit će određen naknadno, ali je poznato da će to biti prije samita NATO-a. Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u srijedu da će se predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan i… »

Facebook otkrio nove detalje o vještačkoj inteligenciji

Al Jazeera 19.04.2017
Mark Zuckerberg iznio je više detalja o ambicioznim planovima kompanije koja će u svoje usluge uvrstiti i vještačku inteligenciju. Na ovogodišnjoj konferenciji F8, održanoj u San Joseu u Kaliforniji, izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg iznio… »

Video: Pjongjang simulirao raketni napad na SAD

Al Jazeera 19.04.2017
U filmu prikazanom tokom proslave godišnjice rođenja Kim Il-sunga demonstrirana je nova balistička raketa. [Izvor: Reuters] U filmu prikazanom tokom proslave u čast 105. godišnjice rođenja Kim Il-sunga prikazana je simulacija napada na teritoriju… »

Uhapšen direktor Resavice zbog primanja mita

Al Jazeera 19.04.2017
V.d. direktora Stevan Dželetović osumnjičen je da je primio mito od 30.000 eura. Vršilac dužnosti direktora rudnika Resavica Stevan Dželetović uhapšen je danas u prostorijama preduzeća. Dželetović je uhapšen zbog sumnje da je tražio i uzeo… »