Izvor: Peščanik/Društvo arhiva vesti 19.04.2017

Vučić i naša inteligencija

Peščanik 19.04.2017
Nedavno je na promociji jedne knjige neko rekao nešto u smislu „da smo drugačiji, mi ne bismo bili humanisti nego – ekonomisti“. Tako sam, priznajem, prvi put čuo za tu novu profesiju – humanista. Mislio sam, valjda naivno, da humanista može… »

Election dialectics

Peščanik 19.04.2017
The image of polling stations from the recent presidential elections is devastating. And I don’t mean the election results, but the control. At the end of the nineties and beginning of 2000s, Serbia established an election monitoring system based on… »

Ulica kao škola

Peščanik 19.04.2017
Prethodnih nedelja širom Srbije protestuju uglavnom studenti. To od ulica i trgova čini svojevrsni javni prostor – sa nacionalnom frekvencijom. Studentima se zamera što protesti nisu studentski nego su – politički. „Politički“ je u toj… »

Ništa neće biti isto

Peščanik 19.04.2017
Predsednik i moralni kompas Mogu samo samom sebi da se nasmejem što sam smetnuo s uma tačan datum predsedničkih izbora. Mada je to i razumljivo, jer je kampanja bila toliko agresivna da sam pomislio, ne jednom, da joj nikad neće biti kraja. I nema je… »

Zašto protestujemo – Godinu dana od rušenja u Hercegovačkoj

Peščanik 19.04.2017
Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pozvala je građane na novi protest za odbranu javnog interesa, odgovornosti i solidarnosti, u utorak 25. aprila, a povodom godinu dana od rušenja u Savamali. Pre tačno godinu dana grupa kriminalaca porušila je objekte u… »

Kako ne biti Jugoslaven?

Peščanik 19.04.2017
Da li je unisona osuda potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku dovoljna? Je li time dovršen obračun s Jugoslavenima u Hrvatskoj? Naravno da nije. Hrvatska intelektualna zajednica, istina, kvalitetnom je harangom reagirala na tu provokaciju – na… »

Dan posle krunisanja

Peščanik 19.04.2017
Svakog Uskrsa Vučić zabasa u neku kasarnu kako bi ukazao na brižljivo negovanje sopstvenog populističkog militarizma. Nije sasvim sigurno da je negde služio vojsku, ali paravojsku pod vojvodom Nikolićem svakako jeste. I kao takav će uskoro biti na… »