Arhiva » Vesti » Newsweek 19.04.2017

SNEG U APRILU: Pola Srbije zavejano, najviši smetovi i do 30 centimetara! (FOTO)

Do 30 centimetara snega napadalo je u Čačku i okolini, zatim Sjenici, Prijepolju, Novoj Varoši, Ivanjici, Arilju, Kosjeriću i Čajetini

Newsweek sreda, 19. april 2017.

U Srbiji, osim na planinama, sneg pada i u brojnim gradovima među kojima su i Novi Sad, Subotica, Zrenjanin i Prijepolje. U Novoj Varoši i Prijepolju, sneg je u planinskim predelima dostigao visinu od 30 centimetara.

Zbog mokrih kolovoza i nižih jutarnjih temperatura moguća je slaba poledica koja se najpre javlja na putevima preko planinskih prevoja, ali i na svim deonicama gde je strujanje zraka veće, poput mostova, nadvožnjaka i tunela.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je ranije da je upozorio sve opštinske stožere da se podigne stepen pripravnosti i da je neophodno neprestano nadgledanje Zapadne Morave i Kolubare i njihovih pritoka dok padavine ne prestanu. Marić je ukazao da su zbog padavina moguća lokalna izlivanja na Zapadnoj Moravi i Kolubari, kao i na njihovim pritokama.

U višim delovima Zapadne Srbije sneg je napadao do 30 centimetara i naneo štetu voću, a ukoliko se ostvare najave meteorologa i temperature budu i minus tri u narednih nekoliko noći ovogodišnji rod bi mogao značajno da bude umanjen, rečeno je danas Tanjugu u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Još se ne može proceniti dosadašnja šteta zbog snega koji je noćas napadao u čačanskom kraju i drugim višim delovima Zapadne Srbije, rekao je direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Milan Lukić.

On je dodao da je zbog snega najviše pogođena malina i mahom koštunjavo voće pošto je došlo do lomljenja rodnih lastara usled težine vlažnog snega. Kako kaže, do 30 centimetara snega je napadalo noćas u Čačku i okolini, zatim Sjenici, Prijepolju, Novoj Varoši, Ivanjici, Arilju, Kosjeriću i Čajetini.

Lukić je rekao da je, na primer, na teritoriji Nove Varoši na pojedinim mestima napadao sneg i više od 30 centimetara. "Neminovno će biti smanjeni prinosi. Još nemamo informacije da li je i kod drvenastog voća došlo do lomljenja grana", dodao je on.

Lukić je kazao da su niske temeprature, takođe, oštetile voće odnosno tek zametnute plodove koji su najosetljiviji, kao i cvetove. Usled niskih temperatura oštećene su uglavnom koštunjave vrste voća, delom jabučastog i naročito zasadi jagode koji nisu pokriveni folijama, dodao je on.

Lukić je rekao i da prethodnih godina nije bilo tolikog snega, ali da jeste bilo mrazeva. "Ako bude potrajao sneg i niske temperature, ako bude minus tri, kako je najavljeno, za noć četvrtak na petak, to će biti pogubno za sve vrste voća. Kajsija je u fazi u kojoj ne bi trebalo da bude oštećena. Temeperature od minus dva ili minus tri mogu značajno da smanje rod jabuke, šljive, kruške i breskve", naveo je direktor Instituta.

On kaže da mnogo zavisi i od toga koliko taj minus može da potraje u periodu od ponoći do pet ili šest sati ujutru kada je najhladnije. Takođe, dosta zavisi i od toga da li će biti mrazeva kada prođe ovaj hladan talas, naglasio je Lukić. Dodao je i da je najbolje rešenje za zaštitu od mrazeva sistem za orošavanje, koje nažalost ima mali broj zasada, dok paljenje određenih materijala, na primer, guma može samo donekle da ublaži niske temperature i spreči promrzavanje.

Pogoršanje vremena sa snežnim padavinama i niskim temperaturama zahvatilo je i BiH, Crnu Goru i Hrvatsku.

PRATITE NEWSWEEK I NA TVITERU

(AJB/Tanjug)

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Doktor smrt: Gde je nestao Miroslav Risović, lekar Zemunskog klana​

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Život ispod temelja Muzeja revolucije (FOTO)​

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Oceubistvo u srpskoj politici: Srbija na kauču profesora Petra Jevremovića​


Objavljeno na sajtu newsweek.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.