Arhiva » Vesti » Večernje novosti 19.04.2017

Zabelela se Srbija usred aprila: Vejavica muči vozače i seljake (foto / video)

Sneg koji od sinoć pada u Novoj Varoši i Prijepolju dostigao je visinu u planinskim predelima od 30 santimetara. Na Zlatiboru zabrana za šlepere i kamione sa prikolicom

Večernje novosti sreda, 19. april 2017.  |  A. Rovčanin / Tanjug

Sneg koji od sinoć pada u Novoj Varoši i Prijepolju dostigao je visinu u planinskim predelima od 30 santimetara. Saobraćaj se odvija usporeno po mokrim i klizavim kolovozima, svi magistralni putni pravci su prohodni, problema ima u višim predelima Zlatara. Pojava magle smanjuje vidljivost i dodatni je razlog za pojačan oprez kod vozača.

Dejan Grbić, rukovodilac Odeljenja za investicije opštinske uprave Nova Varoš, kaže da se putni pravci održavaju prema prioritetima te da je kritično u selima Božetići, Bela Reka i Jasenovo gde je visina snega više od trideset santimetara.

Mokar i vlažan sneg napravio je probleme i voćarima ovog kraja. Šef Odeljenja poljoprivredne stručne službe u Prijepolju Ifet Hamzić ističe da je sneg ugrozio voće koje je u fazi cvetanja i pupoljaka te da je naročito u opasnosti koštičavo voće.

Hasan Hasanagić, voćar iz Prijepolja, kaže da sluša savete stručnjaka ali isto tako kaže da ga je i višedecenijsko iskustvo naučilo da i sam primeni neke od mera koje stručnjaci nisu skloni da predlože, pa je tako od ranog jutra u svom voćnjaku i uklanja sneg sa stabala šljive, kajsije, trešnje i višnje. (A. R.)

Padavine utiču na otežano i usporeno odvijanje saobraćaja, saopštio je jutros AMSS.

Zbog mokrih kolovoza i nižih jutarnjih temperatura moguća je slaba poledica koja se najpre javlja na putevima preko planinskih prevoja, ali i na svim onim deonicama gde je strujanje vazduha veće, poput mostova, nadvožnjaka i tunela.

Hasan Hasanagić, voćar iz Prijepolja

Saobraćaj za šlepere i kamione sa prikolicom, zbog snega na kolovozu, bio je obustavljen preko Zlatibora, saopšteno je danas iz "Puteva Srbije".U međuvremenu, saobraćaj na ovoj deonici je normalizovan.

Takođe, usled snežnih padavina, obustavljen je saobraćaj i na deonici puta Preko Brdo- Odvraćenica, na pravcima Prilike-Jasenovo i Dubac-Ivanjica-Golijska Reka, na snazi je zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere, dok je na teritoriji opštine Ivanjica u višim predelima obavezna zimska oprema.

Ekipe putara su na terenu i rade na raščišćavanju snega, a iz "Puteva Srbije" apeluju na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

ČAČAK: UOČENE ŠTETE NA JAGODAMA

Foto Tanjug / Glas zapadne Srbije

Većina različitih vrsta voća je u fazi cvetanja i tek zametnutih plodova i veoma osetljiva na ove prolećne mrazeve, rekla je danas Tanjugu naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku, Jelena Tomić.

"Na temperaturi od minus dva, tri stepena mrazevi mogu naneti velike štete voćkama. Prema nekim podacima sa terena, do izvesnog izmrzavanja došlo je samo kod jagode", navodi Tomić.

Protekle noći vlažan sneg koji je pao izazvao je lomljenje grančica kod maline, pa to treba sprečiti stresanjem vlažnog snega.

LjUBOVIJA: SNEG OŠTETIO MALINjAKE

Sneg koji je noćas padao izazvao je velike štete na malinjacima na području Ljubovije. U selu Gornje Košlje napadalo je oko 20 centimetara snega.

Branko Kostić iz tog sela sumnja da će ove godine imati rod "crvenog zlata".

"Mrazevi su u velikoj meri od Nove godine uništili malinjake, a ovaj sneg i mraz ih je potpuno uništio. Ako se nastavi ovako vreme, plašim se da malinari neće imati šta da uberu", kaže Kostić.

SVIM ŠTABOVIMA NALOŽENA PRIPRAVNOST

Svim štabovima za vanredne situacije na teritoriji Srbije naloženo je da preduzmu mere za sprečavanje i eventualno ublažavanje posledica obilnih padavina, izjavio je načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Željko Babović.

Posebno je, istakao je, naloženo svim štabovima da preduzmu mere na bazi sprečavanja i ublažavanja posledica koje mogu nastati od bujičnih vodotokova, ako do njih dođe.

Nadležne službe su u pripravnosti, iako to, kako kaže, nije neprekidna pripravnost, već je tamo gde se očekuju padavine podignut stepen pripravnosti.

Preduzeću Elektro Srbija takođe je izdato upozorenje u smislu podizanja njihove spremnosti za reagovanja u slučaju nevremena i oštećenja na elektorenergetskim postrojenjima.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Nova Varoš Sneg

©2017 Netmark d.o.o.