Arhiva » Vesti » Blic 21.04.2017

Sik: odložio blokadu puta ka manastiru Dečani

Savez istoričara Kosova, koji se protivi davanju prava vlasništva nad 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, odložio je za danas zakazanu blokadu puta koji vodi ka tom manastiru, a o narednim koracima će, kako je najavljeno, odlučivati večeras.

Blic petak, 21. april 2017.  |  Tanjug

Iako je protest otkazan na putu ka manastiru su prisutne jedinice Kfora, a vazdušni prostor opštine Dečani nadleći helikopteri, javio je izveštač Tanjuga.

Lokalne vlasti odbile su ranije da prime odluku Ustavnog suda Kosova, kojom je potvrđeno da 24 hektara zemlje vlasništvo manastira Visoki Dečani.

Škodran Imeraj iz Saveza istoričara Kosova kaže da se oni protive svakom pokušaju da ta imovina pređe u vlasništvo manastira, jer kao što je poznato ona je, kakko tvrdi, poklonjena odlukom iz perioda vlasti Slobodana Milosevića.

- To za nas nije prihvatljivo - rekao je Imeraj.

On je potvrdio da je opština Dečani odbila da primeni odluku Ustavnog suda Kosova, koji je potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje.

Pročitajte još

Predsednik Opštine Dečani: Ne prihvatamo niti sprovodimo političke odluke

EU pozvala vlasti u Prištini da hitno vrate zemlju Visokim Dečanima, SPC pozdravila stav EU

Istovremeno, Kancelarija Evropske unije na Kosovu juče je osudila sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani.

Iz Kancelarije je preneta zabrinutost kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova, donete 20. maja 2016. godine u vezi pomenutog zemljišta.

Predstavnici EU ističu da su “odluke najvišeg pravnog organa Kosova konačne i da se moraju sprovesti”, te pozivaju kosovsku vlast na svim nivoima da odluku Ustavng suda sprovedu bez odlaganja.

Manastir Visoki Dečani, inače, pod zaštitom vojnika Kfora.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2017 Netmark d.o.o.