Arhiva » Vesti » RTS 21.04.2017

Omerović: EU mora da reaguje na izjavu Jonuza Muslijua

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava srpskog parlamenta Meho Omerović pozvao je međunarodnu zajednicu, EU i sve njene članice da adekvatno reaguju na izjavu predsednika bujanovačke opštine Jonuza Muslijua da "ujedinjenja Albanije i Kosova ne može da bude bez triju opština sa juga centralne Srbije".

RTS petak, 21. april 2017.
RTS: Omerović: EU mora da reaguje na izjavu Jonuza Muslijua

Omerović, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ističe da je poruka Muslijua kulminacija prethodnih izjava albanskog premijera i kosovskog predsednika, Edija Rame i Hašima Tačija, o tome da će se Albanija i Kosovo ujediniti ako izostane njihova evropska perspektiva.

"Evropska unija i njene članice moraju reagovati na ovakve izjave istom merom kao što to često znaju kada govore o ugroženosti nacionalnih manjina u Srbiji", naveo je Omerović.

Ukazuje da su izjave Rame i Tačija, koje su prethodile izjavi Muslijua, ostale bez adekvatne reakcije međunarodne zajednice.

"Potpuna podrška stvaranju 'Velike Albanije' kojoj treba priključiti i tri opštine sa juga Srbije nije samo nedopustiva i zapaljiva izjava predsednika opštine nego je i delovanje koje samo može uticati na destabilizaciju u regionu", upozorio je Omerović i dodao da je svakome jasno da bi to dovelo do sukoba, ali i prelivanja tih sukoba na prostor Crne Gore, Bosne...

Omerović, takođe, upozorava da su veoma opasan san o "Velikoj Albaniji", ali i poslednja izjava zapravo samo potvrda očigledne koordinacije albanskih političara i pokušaj da se na agendu Briselskog sporazuma, pored obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sada stavi i pitanje te tri opštine.

"Teško je očekivati da se ovakvim izjavama doprinosi miru i stabilnosti posebno ako se ima u vidu da je Musliju i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji", naveo je Omerović.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.