Arhiva » Vesti » RTV 21.04.2017

Pastor i Bijelić u Aradu

ARAD,NOVI SAD - Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovali su danas u rumunskom gradu Aradu svečanom obeležavanju 25. godišnjice od formiranja Županijskog veća Arada, kao najvišeg predstavničkog tela istoimene županije.

RTV petak, 21. april 2017.  |  RTV
RTV: Pastor i Bijelić u Aradu

Govoreći na svečanoj akademiji povodom velikog jubileja županije sa kojom AP Vojvodina neguje prijateljske i partnerske odnose, predsednik Pastor je naglasio da „sve nas, Rumune, Mađare, Srbe, vezuju duboke istorijske, komšijske, prijateljske i porodične veze", koje se onda mnogo lakše upotpunjuju institucionalnim, privrednim, ekonomskim i drugim sadržajima.

"Ne možemo govoriti o razvijenoj i prosperitetnoj državi, pokrajini ili županiji bez razvijenih institucija, jer su one drugo ime za razvoj i napredak. Snažne i inkluzivne, ekonomske i političke institucije, pretpostavka su razvijene ekonomije i konsolidovane demokratije", rekao je Pastor, koji se predsedniku Županijskog veća Arada Justinu Čonki posebno zahvalio na iskazanoj želji za jačanjem saradnje između AP Vojvodine i Arada, pre svega kroz snažniji zajednički angažman u okviru regionalne saradnje Dunav-Kriš-Moriš-Tisa.

"Saradnja u okviru DKMT evroregiona odlična je prilika da zajedničkim konkurisanjem za IPA projekte učinimo sve da predupredimo mogućnost izlivanja ove četiri reke, da pravimo projekte gradnje „sistema inteligentnih nasipa", da gradimo u skladu sa prirodom, a da život i kvalitet života čoveka u DKMT regionu bude u centru pažnje", rekao je Pastor i istakao da je zalog dobrih odnosa zaštita i unapređenje temeljnih ljudskih i manjinskih prava rumunske nacionalne zajednice u Srbiji i kao i srpske i mađarske nacionalne zajednice u Rumuniji.

"Pored unapređenja ekonomske i svih vidova prekogranične saradnje pred nama stoji zadatak čuvanja zajedničke istorije, negovanje sećanja na značajne istorijske događaje i ličnosti", istakao je Pastor.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je u pozdravnom obraćanju da između Vojvodine i Arada postoji mnogo tema za razgovor, a da mnoge od njih proističu iz tradicionalnog prijateljstva rumunskog i srpskog naroda, kao i iz intezivne međuregionalne saradnje u okviru evroregiona DKMT.

"Veoma smo ponosni što smo kroz prekogranične projekte Rumunije i Srbije iskoristili više od 90 odsto raspoloživih sredstava, a sigurno će tako biti i ubuduće.

Tu je pre svega značajna realizacija zajedničkih regionalnih projekata u okviru IPA programa koji podstiču lokalno-ekonomski razvoj opština, otvaranje novih graničnih prelaza, zaštitu od poplava, te projekti u oblasti vodosnabdevanja i zaštite životne sredine", rekao je Bjelić i dodao da saradnja Vojvodine i Arada treba da se razvija u svim pravcima, pored oblasti ekonomije i privrede, jednako i u infrastrukturnom razvoju, u oblasti saobraćaja i komunikacija, poljoprivredi, u oblasti zaštite čovekove sredine, u turizmu, nauci, kulturi, prosveti, zdravstvu, sportu, u svim oblastima koje podstiču naš zajednički razvoj i boljitak.

"Multikulturalnost i tolerancija jesu principi koje treba zajednički da negujemo i čime obe regije: i Vojvodina i Arad mogu da se ponose, jer kako srpska zajednica u Aradu, tako i rumunska nacionalna zajednica kod nas su neodvojivi deo prepoznatljivog multikulturalnog karaktera Vojvodine", naveo je Bjelić i dodao da Pokrajinska vlada godinama pomaže rad Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, kao i medije na rumunskom jeziku, a podržava i projekte srpske manjine u Rumuniji u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i očuvanja identiteta.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.