Arhiva » Vesti » Večernje novosti 21.04.2017

"Super ručak" pomaže roditeljima

Gojaznost među decom tema okruglog stola "Kako do zdrave užine za školsku decu"

Večernje novosti petak, 21. april 2017.  |  Tanjug

SVAKO treće dete u Srbiji je gojazno, a prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" taj procenat se povećava. U poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao je za 60 procenata, što je posebno alarmantno kod dece školskog uzrasta.

- Nažalost, 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike - kaže Zorica Jovanovski, načelnica Centra za higijenu, hranu i ishranu "Dr Milan Jovanović Batut", koja je na okruglom stolu u organizaciji "Delez Srbije", istakla da je za šest godina moguće zaustaviti negativne trendove.

Ana Todorović, specijalista nutricionista dijetetičar, kaže da roditelji greše jer potežu za praktičnijim rešenjima, a kad dete oseti slast, uslovno rečeno nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku.

"Delez Srbije" razvila je uz pomoć stručnjaka i u saradnji sa institutom "Batut" novi koncept obroka za užinu školske dece, "super ručak".

- U ponudi su četiri kombinacije ovog nutritivno izbalansiranog obroka koji zadovoljava osnovne potrebe i koji će roditeljima pomoći kada je reč o ishrani dece van kuće - istakla je Katarina Bošković, direktorka za kvalitet i bezbednost proizvoda u kompaniji "Delez Srbija".

DIJABETES

- MORAMO da budemo svesni da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom. Suština je da nemamo kulturu ishrane, ali ni redovne fizičke aktivnosti - upozorio je Vanja Grbić, naš olimpijski šampion.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Milan Jovanović

©2017 Netmark d.o.o.