Balkan arhiva vesti 22.04.2017

Jasenovac: Komemoracija u organizaciji Srba i antifaštista

RTV 22.04.2017
ZAGREB/BANJALUKA - U organizaciji Srpskog narodnog veća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) danas je pred spomenikom Kameni cvet u Jasenovcu održana komemoracija ubijenim zatočenicima tog ustaškog logora i svim… »

Crnoj Gori ne treba referendum za NATO

Al Jazeera 22.04.2017
Crnogorski predsjednik istakao kako njegova država pripada prostoru koji je usmjeren ka Sjevernoatlantskoj alijansi. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je u subotu kako nema potrebe da se zbog Sjevernoatlantske alijanse NATO raspisuje… »

Pitanje Kosova vratiti na nivo UN i Rezoluciju 1244

Vesti online 22.04.2017
Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da izjave albanskih lidera Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova i blaga reakcija međunarodne zajednice na direktan napad na ustavni poredak i teritorijalni integritet… »

Ova zemlja regiona je isporučila najviše boraca islamista: Najveći regrutni centar u Evropi

Kurir 22.04.2017
Prema broju osoba koje su se priključile Islamskoj državi, u odnosu na opštu populaciju, Bosna i Hercegovina se nalazi na sedmom mestu, podaci su Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja. Ispred BiH se, prema broju ljudi koji su otišli da ratuju… »

Mur: Na nivou BiH nema političke stabilnosti

RTS 22.04.2017
Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur izjavio je u Bijeljini da je tužna činjenica da na nivou BiH više nema političke stabilnosti, kao i da u Savetu ministara i Predsedništvu BiH više nema konsenzusa niti kompromisa. Prema njegovim rečima… »

Papa „meri“ odnos Stepinca prema srpskoj crkvi

Sputnik 22.04.2017
U Biskupskom dvoru u Požegi završen je četvrti sastanak Mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, čiji je zadatak da zajednički razmotri lik kardinala Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata… »

Katolička crkva u Hrvatskoj protiv izvođenja Frljićeve predstave u Splitu

RTS 22.04.2017
Uvršćavanje predstave reditelja Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" u repertoar festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu, izazvalo je niz kritika konzervativnih stranaka i pojedinaca, ali i pozive na protest, a nezadovoljstvo je… »

Nikad ne zaboravimo: Jasenovac je najveći zločin

Mondo 22.04.2017
Ustaški genocid i ubistvo 700.000 Srba, Jevreja i Roma u sistemu logora Jasenovac je najveći i najmonstruozniji zločin na Balkanu ikada, a spada među najveće zločine u istoriji. Nikada to ne smemo zaboraviti. Foto: Wikipedia/ USHMM Photograph 78512… »

Lepo vreme nam se ponovo smeška: Izdržite još sutra, a od naredne sedmice temperature u BiH i do 23 stepena

Blic 22.04.2017
Građane BiH naredne sedmice očekuje toplije vrijeme s obzirom na to da će dnevne temperature rasti i do 23 stepena Celzijusa. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati uglavnom sunčano vreme uz… »

Sneg zavejao zenicu: Meštani spasli čobana i stado, pa policija spasavala njih

Kurir 22.04.2017
Na području Nemile proteklih dana odvijala se prava drama i to kada je čoban sa oko 150 ovaca ostao zavejan na području Kozila, planinskog predela iznad Bistričaka, ka Tesliću. Naime, padavine su iznenadile čobane koji su zbog svoje bezbednosti… »