Izvor: RTS/Balkan arhiva vesti 22.04.2017

Vujanović: Crnoj Gori ne treba referendum o članstvu u NATO

RTS 22.04.2017
Nema potrebe da se zbog NATO-a raspisuje referendum, izjavio je predsednik Crne Gore Filip Vujanović. Vujanović je podsetio da je pre četiri godine mislio da je referendum najbolji način da se iskaže volja gradana o ulasku Crne Gore u NATO, ali se… »

Komemoracija u Jasenovcu u organizaciji SABAH i SNV

RTS 22.04.2017
U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) i Srpskog narodnog veća (SNV) u Jasenovcu je održana prva od ukupno tri komemoracije žrtvama tamošnjeg ustaškog koncentracionog logora. Ni ove godine nema zajedničke… »

Dodik: Kosovo ostaje ozbiljan problem

RTS 22.04.2017
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da zapaljive izjave albanskih lidera o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova i blaga reakcija međunarodne zajednice, samo znače da Kosovo ostaje ozbiljan problem. Dodik je rekao da su priču o "velikoj… »

BiH u vrhu po odlasku boraca u Islamsku državu

RTS 22.04.2017
Prema broju osoba koje su se priključile Islamskoj državi, u odnosu na opštu populaciju, Bosna i Hercegovina se nalazi na sedmom mestu, podaci su Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja. Ispred BiH se, prema broju ljudi koji su otišli da ratuju… »

Mur: Na nivou BiH nema političke stabilnosti

RTS 22.04.2017
Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur izjavio je u Bijeljini da je tužna činjenica da na nivou BiH više nema političke stabilnosti, kao i da u Savetu ministara i Predsedništvu BiH više nema konsenzusa niti kompromisa. Prema njegovim rečima… »

Katolička crkva u Hrvatskoj protiv izvođenja Frljićeve predstave u Splitu

RTS 22.04.2017
Uvršćavanje predstave reditelja Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" u repertoar festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu, izazvalo je niz kritika konzervativnih stranaka i pojedinaca, ali i pozive na protest, a nezadovoljstvo je… »

Veliki požar u tržnom centru u Mostaru

RTS 22.04.2017
Požar većih razmera zahvatio je oko 20 sati veliki tržni centar "Bingo" u Vrapčićima na ulazu u Mostar. Nema povređenih jer su kupci i radnici na vreme evakuisani. "Borimo se, teška je situacija. Čuli smo i eksplozije unutra, verovatno gasa… »

Memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici

RTS 22.04.2017
U Kozarskoj Dubici održana je memorijalna akademija u pomen na nevine žrtve Jasenovca i Donje Gradine pod nazivom "Svijete tihi". Taj događaj tradicionalno se organizuje uoči parastosa i pomena za stradale žrtve ustaškog zločina-genocida u… »

Rumunija, otkriveno 111 migranata u kamionu

RTS 22.04.2017
Rumunska granična policija zaustavila je 111 tražilaca azila skrivenih u zadnjem delu velikog kamiona, dok su pokušavali ilegalno da izađu iz Rumunije i nastave dalje ka zapadnoj Evropi. Kako se navodi u saopštenju, grupa je otkrivena u petak uveče… »

"Sećanje na Jasenovac dominantno političko, a ne ljudsko"

RTS 22.04.2017
Istoričar Dejan Ristić kaže za RTS da Jasenovac mora da postane mesto koje okuplja sve one koji iskreno žale za precima koji su stradali u sistemu logora smrti, ali i da okuplja sve pripadnike savremene generacije koji imaju znanje i svest o onome… »