Izvor: Dojče vele arhiva vesti 26.04.2017

Medijsko posrtanje Hrvatske i Srbije

Dojče vele 26.04.2017
Katastrofalan pad za Hrvatsku i Srbiju na ovogodišnjoj rang-listi medijskih sloboda koju sastavljaju „Reporteri bez granica“. Sa izuzetkom Slovenije, ni ostale zemlje regiona nisu u mnogo boljem položaju. „Reporteri bez granica“, nevladina… »

Potencijal žena

Dojče vele 26.04.2017
Ćerka Donalda Trampa, Ivanka Tramp, u svom prvom zvaničnom međunarodnom pojavljivanju u ulozi savetnika predsednika SAD, branila je njegov odnos prema ženama. Na poziv nemačke kacelarke, ona je govorila na samitu W20 u Berlinu. Ivanka Tramp je na… »

Šta izbori u Francuskoj znače za EU?

Dojče vele 26.04.2017
Gotovo svi najvažniji političari iz Brisela čestitali su Emanuelu Makronu na pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj. Oni su tako slavili privremenu pobedu pro-Evropejca. Da li se raduju prerano? Ko će biti novi predsednik Francuske… »

Žene sa istoka Evrope

Dojče vele 26.04.2017
Festival goEast, posvećen filmovima iz srednje i istočne Evrope koji se održava u Vizbadenu, ove godine u fokusu ima – žene. Biće prikazani i filmovi iz Srbije, a u dvostrukoj ulozi predstaviće se i Mirjana Karanović. Istočna Evropa konačno se… »

Kako je propao projekat zajedničke valute

Dojče vele 26.04.2017
Nemačku optužuju zbog prevelikog uvoza. Međutim, ako bi Evropska centralna banka , zaista prilagodila vrednost evra toj zemlji, ne bi propala samo Grčka... Uostalom, projekat zajedničke valute jednom već nije uspeo. „Ekonomska i monetarna unija… »

„Nisu svi salafisti isti“

Dojče vele 26.04.2017
Teološkinja Nina Kezehage razgovarala je sa više od 170 salafista u Evropi. Kroz te razgovore, stekla je uvid u njihov način razmišljanja. U intervjuu za DW kaže da je žalosno što se svi oni trpaju u isti koš. DW: Danas se termin salafizam često… »

„Kroz proteste se uči šta je sloboda“

Dojče vele 26.04.2017
„Ovo će biti duga, teška, iznurujuća borba. Protivnik ide na trošenje energije“, kaže Janko Baljak, reditelj i profesor Fakulteta dramskih umetnosti. Sa njim je DW razgovarao tokom protesta u Savamali. DW: Vi ste godinu dana na ulici sa svima… »

Premijerov teatar

Dojče vele 26.04.2017
Zbog toga što je odbio da se susretne s nemačkim ministrom Gabrijelom, izraelski premijer Netanjahu propustio je važnu priliku, smatra Dagmar Engel. To ugrožava i predstavu o Izraelu kao jedinoj demokratiji u regionu. Tako se to radi: pustiš se da se… »

Antisemitizam bi trebalo shvatiti ozbiljno

Dojče vele 26.04.2017
Jevreji u Nemačkoj smatraju da su sve ugroženiji i da je neprijateljstvo protiv njih u porastu – to proizlazi iz jednog izveštaja stručnjaka. Političari i društvo trebalo bi to ozbiljno da shvate, smatra Kristof Štrak. Reč je o molbi, apelu… »