Arhiva » Vesti » RTS 26.04.2017

Alžir razmatra ukidanje viznog režima za državljane Srbije

U okviru strategije razvoja turizma u Alžiru razmatra se i mogućnost ukidanja viznog režima za državljane Srbije, rekao je Ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub, u razgovoru sa studentima Visoke turističke škole.

RTS sreda, 26. april 2017.
RTS: Alžir razmatra ukidanje viznog režima za državljane Srbije

Ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub je razgovarao sa studentima Visoke turističke škole (VTŠ) u okviru manifestacije Dan Alžira na toj visokoškolskoj instituciji.

"Turisti iz Srbije treba da upoznaju Alžir, 'zemlju sa hiljadu lica', kao što i Alžirci treba da prošire znanja o Srbiji", poručio je Šebšub.

Alžir beleži u proseku sedam miliona noćenja godišnje, a ta zemlja je tokom 2016. godine zabeležila više od dva miliona poseta, što je povećanje od 19,27 odsto, u odnosu na 1,7 miliona u 2015. godini.

"Srbija i Alžir gaje prijateljske odnose još iz perioda alžirske revolucije i Alžirci nisu zaboravili pomoć koju je njihovoj domovini tokom oslobodilačkog rata pružala nekadašnja Jugoslavija, prva zemlja u Evropi koja je priznala Privremenu vladu Ažira", rekao je ambasador.

Vlada ove zemlje sa severa Afrike je 2008. godine usvojila Master plan razvoja turizma (SDAT 2030.) koji predstavlja strateški okvir za razvoj turizma Alžira, rečeno je na susretu.

Jedan od ključnih faktora razvoja ove zemlje su investicije u turizam, a iznose 700 miliona evra iz javnog sektora i 2,5 milijardi evra privatnog sektora, a prema podacima iz 2014. godine sektor turizma je prihodovao više od dve milijarde evra i uticao na zaposlenje 261.000 stanovnika.

Alžir se prostire na 2,4 miliona kvadratnih kilometara i ima raznovrsne krajolike, more, sa 1.200 kilometara mediteranske obale, snežne planinske vrhove, a i prostranstva pustinje Sahare.

U Alžiru postoji veliki broj istorijskih i prirodnih lokaliteta i hiljadama godina starih gradova. Ovo bogatstvo prepoznala je Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), koja je sedam lokaliteta upisala na listu svetske baštine.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vizni režim Alžir

©2018 Netmark d.o.o.