'Budućnost srpsko-nemačkih odnosa mnogo drugačija od prošlosti' (FOTO)

Beta 06.05.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će budućnost srpsko-nemačkih odnosa biti mnogo drugačija od zajedničke prošlosti.

Vučić je na svečanom otkrivanju spomenika Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku kazao da Nemci koji su posle Drugog svetskog rata napustili Srbiju, nisu "gosti na našoj teritoriji".

"U Bačkom Jarku je početkom 20. veka živelo 2.127 Nemaca, 47 Mađara i dvoje Srba, a danas je to gotovo etnički čisto srpsko mesto. Vi, naši prijatelji Podunavske Švabe, niste ovde gosti, vi ste domaćini kao i mi", rekao je premijer.

Vučić je ocenio da otkrivanjem spomenika Podunavskim Švabama Srbija pokazuje da ume da poštuje i tuđe žrtve.

"Ovo je važan dan za sve nas, dan koji donosi radost i Srbima i Nemcima. Mi, Srbi danas pravimo civilizacijsku razliku u odnosu na naše ponašanje nekada, ali i u odnosu i na druge narode: pokazujemo da umemo da pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama jer ćemo samo tako imati pravo da tražimo respekt i pravdu za naše žrtve", kazao je Vučić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kazao da njegova vlada i kancelarka Anglea Merkel pridaju veliki značaj spomen-obeležju Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku, izrazivši zahvalnost Vučiću bez koga, kako je rekao, ne bi bilo moguće podići spomen-obeležje.

On je istakao da su Nemačka i Srbija partneri u Evropi, i da se Nemačka snažno zalaže za put Srbije u EU.

"Znamo za mračna poglavlja u našoj prošlosti, ali time čvršće gledamo u budućnost", rekao je Ditman i dodao da je od 1944. do 1946. godine u Bačkom Jarku bio logor u kojem su život osim Nemaca izgubili i pripadnici drugih nacija, među kojima i Majdari.

Ditman je rekao da to što su se Srbi i Nemci okupili u Bačkom Jarku pokazuje dokle su dva naroda došla u nastojanju da se izmire i savladaju prošlost.

"Nemci i Srbi su danas partneri i prijatelji, a nemačka nacionalna manjina integrisana je u društvo, i ovde može da neguje svoj jezik i kulturu", rekao je Ditman i dodao da je Drugi svetski rat koji je izazvala Nacional-socijalistička partija Nemačke doneo veliku patnju na okupiranom području, ali su se nepravda, ubijanje i progon dogodili i po oslobođenju od nacional-socijalističog terora.

Ditman je rekao da mlade generacije treba podsećati na to, da se nikada ne bi zaboravilo.

Predsednik Udruženja Podunavskih Švaba Hans Supic je rekao da je lepo biti među prijateljima i miroljubivim ljudima, i da tekst na pločama spomen-obeležja treba da podseća buduće generacije da su različite nacije živele u miru dok ih "nacionalna zaslepljenost nije razdvojila uz velike žrtve".

"Neka se sa ovog mesta šalju signali mira i zajedništva, vodite računa da se tako nešto nikada ne ponovi", rekao je Supic.

Na spomen-obeležju Podunavskim Švabama koje je danas svečano otvoreno i osveštano piše: "Ovaj spomenik čuva sećanje na naše sugrađane Podunavske Švabe koji su u logoru za interniranje u Bačkom Jarku, stradali i našli ovde večni mir. Neka počivaju u miru, mi ih nećemo zaboraviti. Logor Bački Jarak (Jarek) je postojao od decembra 1944. do aprila 1946".

(Beta, 05.06.2017)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »