Ekonomija arhiva vesti 06.05.2017

Bili su sinomim propasti, sada opet pune kasu

B92 06.05.2017
Vašington -- Državna američka kompanija Fani Mej doneće u junu Ministarstvu finansija, kako se očekuje, dividendu od 2,8 milijardi dolara, javlja agencija "Blumberg". Ovoliki iznos uplate slediti nakon što je hipotekarni finansijski div objavio da… »

"Prestanite da imitirate neuspešnu Evropu i SAD"

B92 06.05.2017
Johanezburg -- Afrika je suočena sa višim nivoima siromaštva nego ikada ranije zbog toga što su decenije ekonomskog rasta bile korisne samo za malobrojnu bogatašku elitu. U izveštaju britanske humanitarne grupe Oksfam se navodi da je nejednakost… »

Subvencije firmama koje zaposle mlade bez roditeljskog staranja

Nova ekonomija 06.05.2017
Od ove godine država prvi put, kroz aktivne mere zapošljavanja, daje podsticaje svim poslodavcima koji zaposle mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite. U Srbiji odrasta oko 7.000 dece bez roditeljskog staranja, a država ih kroz sistem socijalne… »

Wall Street: S&P 500 na novom rekordu

SEEbiz 06.05.2017
NEW YORK – Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte i boljim nego što se očekivalo podacima s američkog tržišta rada. Dow Jones ojačao je 0,26 posto, na 21.006 bodova… »

Grabar Kitarović: Saucha nije spominjao nikakve političke pritiske

SEEbiz 06.05.2017
ZAGREB - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je kako zastupnik Tomislav Saucha nije spominjao apsolutno nikakve političke pritiske te da je njim razgovarala o supstanci, odnosno o njegovom mišljenju kako će se postaviti u… »

Decenijama stvaraju unikatan nakit: Porodična firma iz Srbije u svetu dijamanata

Blic 06.05.2017
Priča o svakoj poznatoj zlatari počinje skromno, kao mala porodična saga o entuzijazmu. Tako počinje i priča o Zlatari „Andrejević“, nekada maloj zanatskoj radnji, a danas moćnoj firmi, kojoj je entuzijazam i ljubav prema ovom zanatu, pre 70… »

Uz kreditnu karticu Telenor banke nova sofa postaje "udobniji" trošak

Blic 06.05.2017
Osamostaljivanje i selidba predstavljaju jednu od najvažnijih životnih odluka. Pored uzbuđenja zbog konačnog sticanja sopstvenog doma, neizbežno se javljaju i finansijski izdaci za opremanje stana. Kako da zadržite divan osećaj useljavanja u novi… »

U ponedeljak najjači kurs dinara prema evru u 2017. godini

Vesti online 06.05.2017
Dinar će u ponedeljak, 8. maja, ojačati prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs će iznositi 123,1484 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. To je najviša vrednost domaće valute prema novčanoj jedinici evrozone od početka ove… »

​DOBRODOŠLI U MODERNO DOBA: Najvredniji resurs na svetu više nije nafta, već...

Newsweek 06.05.2017
Novi oblik ekonomije donosi brojne opasnosti. Pristup iz ere nafte, jednostavno više nije primenljiv. Novi artikal počeo je da osvaja unosnu, brzorastuću industriju, izazvavši pritom goruću potrebu za uspostavljanje novih trgovinskih propisa koji bi… »

Proređivanje useva u Šumadiji

RTV 06.05.2017
KRAGUJEVAC - Setva ratarskih kultura u prvoj polovini aprila, a zatim i nagli pad temperature, uticao je i na razvoj useva u Šumadiji. Između 20 i 30 odsto ratarskih kultura u Centralnoj Srbiji doživeo je fiziološki stres pa je došlo i do… »