Izvor: Dojče vele arhiva vesti 06.05.2017

Presudan je odziv birača

Dojče vele 06.05.2017
U drugom krugu predsedničkih izbora 48 miliona Francuza bira između Marin Lepen i Emanuela Makrona. Prema ispitivanjima javnog mnjenja Makron vodi sa 60 prema 40 odsto glasova - ali, moguće je i iznenađenje. Francuski satirični nedeljnik Šarli Ebdo… »

Opasno je odreći se islama

Dojče vele 06.05.2017
Ubistvo jedne Avganistanke koja se krstila, tumači se kao "usamljen slučaj" nasilja muslimanskih izbeglica nad onima koji su se odrekli islama. Ali takvih "usamljenih slučajeva" ima - previše. Majka četvoro dece iz Avganistana je imala 38 godina i od… »

Tri zastave

Dojče vele 06.05.2017
Bila je antifašista, uprkos predrasudama nije krila svoju biseksualnost, osećanje za pravdu stavila je iznad svog porekla. Ekscentrična diva Marija Magdelena Ditrih već četvrt veka nije s nama. Marija Magdalena je rođena na izmaku decembra 1901. u… »

Duda nešto "kuva"

Dojče vele 06.05.2017
Dok narod protestuje, Andžej Duda zahteva debatu o Ustavu. Opozicija strahuje od autoritarnog sistema i podseća na nejasan odnos između poljskog vladinog tabora, pravne države i podele vlasti. Poljski predsednik Andžej Duda je iznenadio i protivnike… »

Koliko košta glas u Saboru?

Dojče vele 06.05.2017
Kriza vlasti u Hrvatskoj je okončana - barem do juna. Premijer Plenković je kupio vreme tokom kojeg mora da pronađe nove ministre i obračuna se sa nepoštovanjem unutar svoje stranke. Iscrpljujuće zasedanje Sabora tokom kojeg je ministar finansija… »

Batine ili bombone - pa na obrezivanje

Dojče vele 06.05.2017
UN i Bil Gejts smatraju da je obrezivanje muškaraca efikasno sredstvo u borbi protiv HIV-a, pa je plan da se ta intervencija izvrši kod 20 miliona Afrikanaca. Jedna inicijativa traži da se ta praksa odmah obustavi. Prins Hilari Maloba je to osetio na… »

„Slikao sam Staljina i Tita“

Dojče vele 06.05.2017
Tri i po godine je Anton Dernbah nakon kraja Drugog svetskog rata proveo u jugoslovenskom zarobljeništvu. Naučio je da peva partizanske pesme i da slika velike portrete Staljina i Tita. I tih dana seća se s nostalgijom. Ponekad uspomene ožive… »

I dalje postoji čežnja za Evropom

Dojče vele 06.05.2017
Francuski predsednički izbori bi Evropsku uniju mogli da odvedu u ambis. To ne bi pogodilo samo Francuze već i građane zemalja koje teže članstvu u toj zajednici evropskih država, smatra Krsto Lazarević. Francuska u nedelju bira između demokrate i… »