Nauka & Tehnologija arhiva vesti 06.05.2017

Naučnici zabrinuti zbog mogućeg pucanja Antarktika

RTV 06.05.2017
NJUJORK - Naučnike je zabrinula nova pukotina na ledenoj ploči Larsen C koja bi mogla da ubrza odvajanje ogromne ledene sante od Antarktika. Naučnici već godinama izučavaju veliku pukotinu na ledenoj ploči Larsen C, koja je počela da se širi u… »

SpaceX će 2019. svima obezbediti "svemirski internet"

Radio 021 06.05.2017
Ilon Mask, direktor kompanije SpaceX, saopštio je da će do 2019. godine omogućiti "svemirski internet" ili internet podržan satelitima. Namera kompanije je da okruži Zemlju hiljadama satelita koji bi omogućili pristup internetu svim ljudima na… »

Zapretili nepredvidivom trampu: EU bi mogla da se okrene Rusiji, Kini i Indiji!

Pravda 06.05.2017
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini kritikovala je "nepredvidivu" spoljnu politiku administracije američkog predsednika Donalda Trampa i istakla da bi Evropa mogla da postane glavni međunarodni partner Rusije, Indije… »

Nauka na korak od "veštačkog života"

Glas Amerike 06.05.2017
I pored etičkih i bezbednosnih pitanja, istraživači su na korak da stvore veštački život iz “epruvete”. Naučnici ulažu velike nade u sintetički genom, koji bi trebalo da postane stvarnost u narednih deset godina. Investitori ulažu ogromne… »

Doživite Pjongjang u 360 stepeni

N1 Info 06.05.2017
Nova virtuelna tura u 360 stepeni nudi fantastičan pogled u život severnokorejske prestonice Pjongjang, prenosi Russia Today (RT). Izvor: YouTube/Marcus Olsson Snimci iz Severne Koreje uglavnom se prenose uz strogu kontrolu tamošnjih komunističkih… »

Posle dve decenije Nemci konačno igraju necenzurisani Half-life

B92 06.05.2017
Legenda među legendama kada su video igre u pitanju, Half-Life, ostavio je ogroman trag u istoriji industrije video igara i čitave generacije uživaju u njenom nasleću već dobrih 19 godina. Ipak, da li ste znali da Nemci (koji i inače imaju stroge… »

Svi su nekad doživeli ovu neprijatnost: Stres zbog gubitka mobilnog telefona je opasan po život!

Kurir 06.05.2017
Skoro svima se nekada desilo da ostanu bez svog mobilnog telefona. Ukoliko dođe do ovog nemilog događaja, jedno je sigurno: nivo stresa koji on izaziva može se meriti sa nekim situacijama opasnim po život. Prema jednom novom istraživanju za većinu… »

The Executioner – igrajte RPG kao dželat i mučitelj

B92 06.05.2017
Kickstarter kampanja “The Executioner”, koju radi studio Lesser Evil Games iz Moskve, deluje izuzetno zanimljivo. U pitanju je potezni RPG sa elementima psihološkog horora. Ono što je posebno zanimljivo kod igre i što je izdvaja iz mora RPG… »

Activision Blizzardu 1.73 milijarde dolara u prvom kvartalu 2017.

B92 06.05.2017
Kompanija Activision Blizzard objavila je danas zvanične podatke o poslovanju kada je u pitanju prvi kvartal ove godine, odnosno period januar-mart, i na osnovu dostupnih podataka oboren je veliki broj dosadašnjih rekorda. Pre svega, Activision Blizzard… »

„Hormon sladokusaca“ pronađen u jetri

Sputnik 06.05.2017
Hormon apetita FGF21, koji luče ćelije jetre, povezan je sa neodoljivom željom za slatkim namirnicama — nosioci njegove mutirane verzije praktično garantovano postaju sladokusci, objasnili su naučnici u članku objavljenom u časopisu „Ćelijski… »