Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 12.05.2017

Eksplozije potresle centar Rima, nema povrijeđenih

Al Jazeera 12.05.2017
U centru Rima u blizini parkiranih automobila pronađene su dvije eksplozivne naprave. Centar Rima danas su potresle eksplozije, javili su italijanski mediji, navodeći da najvjerovatnije niko nije povrijeđen. "Dvostruka eksplozija u Rimu. Prema prvim… »

Nastavlja se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

Al Jazeera 12.05.2017
Za ubistvo beogradskog novinara optuženi su nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak. Pred Specijalnim sudom u Beogradu saslušanjem svjedoka u… »

Ruski lovac presreo američki avion

Al Jazeera 12.05.2017
Ruska zračna kontrola presrela je američki avion Poseidon P-8 iznad Crnog mora. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je u petak da je ruski borbeni avion Su-30 presreo američki izviđački avion Poseidon P-8 iznad Crnog mora. U podne 9. maja ruska… »

Pjongjang poslao protestno pismo Kongresu SAD-a

Al Jazeera 12.05.2017
Rijetko se dešava da Sjeverna Koreja uputi direktan protest Kongresu SAD-a, a ovog je puta to uradila zbog sankcija. Sjevernokorejski parlament uputio je danas protestno pismo Predstavničkom domu Kongresa SAD-a zbog novog paketa oštrijih sankcija… »

Zaev optužuje: Zastupnici VMRO-DPMNE pustili napadače u Sobranje

Al Jazeera 12.05.2017
Lider opozicije optužio zastupnike VMRO-DPMNE-a da su učestvovali u otvaranju glavnih vrata Parlamenta. Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev dao je iskaz u Osnovnom javnom tužilaštvu u Skoplju. Povod su incidenti u… »

Hyundai i Kia povući će 240.000 vozila

Al Jazeera 12.05.2017
Bivši zaposlenik kompanije Hyundai pokrenuo je zabrinutost izvijestivši o greškama u proizvodnji na 12 modela. Vlada Južne Koreje naložila je proizvođačima automobila Hyundai i Kia Motors povlačenje blizu 240.000 automobila nakon informacija koje… »

SAD odobrio prodaju naoružanja Emiratima

Al Jazeera 12.05.2017
Ujedinjeni Arapski Emirati moći će kupiti 60 raketa tipa Patriot i 100 sistema za navođenje raketa. State Department odobrio je mogućnost prodaje 160 raketa Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrijednosti od dvije milijarde dolara, saopćio je Pentagon… »

Potvrđena presuda kapetanu Costa Concordie

Al Jazeera 12.05.2017
Francesco Schettino je proglašen krivim za ubistvo iz nehata jer je prouzročio brodolom i napustio svoje putnike. Bivšeg kapetana kruzera Costa Concordie najviši italijanski sud je osudio na 16 godina zatvora za njegovu ulogu u brodolomu 2012. u kojem… »

Spektakularni snimak polarne svjetlosti iz svemira

Al Jazeera 12.05.2017
Francuski astronaut Thomas Pesquet je objavio spektakularni snimak aurore borealis, zabilježen iz Međunarodne svemirske stanice. [European Space Agency via Storyful] Francuski astronaut Thomas Pesquet na društvenim mrežama je objavio spektakularni… »

Ruska krstarica u Barentsovom moru

Al Jazeera 12.05.2017
Posada 'Maršala Ustinova', koja raspolaže sa 16 lansirnih raketa, u Barentsovom moru izvršavat će zadatke u okviru borbenog trenažnog plana. Ruska krstarica Maršal Ustinov uplovila je u Barentsovo more zbog vojnih vježbi, saopćio je u petak… »