Izvor: B92/Balkan arhiva vesti 13.05.2017

BiH: 22 osobe osuđene zbog ratovanja u Siriji i Iraku

B92 13.05.2017
Sarajevo -- U Bosni i Hercegovini (BiH) pravosnažno su osuđene 22 osobe zbog odlaska na ratišta u Siriju i Irak, saopštilo je Tužilaštvo BiH. U saopštenju se navodi je među osuđenima i njih osam u predmetu Enes Mešić i ostali, koji su se borili… »

Novi bilans avionske tragedije: Petoro mrtvih, troje dece

B92 13.05.2017
Pet osoba, među kojima troje dece, poginulo je kada se srušio mali sportski avion u blizini Mostara, preneli su sarajevski mediji. Privatni sportski avion srušio u 15.50 časova na poljanu u mostarskom naselju Jasenica, a potom se zapalio i potpuno… »

Džaferi: Zapaljive izjave pogoršavaju odnose BG i Skoplja

B92 13.05.2017
Skoplje -- Predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi izjavio je da su makedonski parlament i on otvoreni za saradnju sa institucijama Srbije. Takođe, on je naveo da zapaljive izjave političara "u svakom slučaju doprinose pogoršanju odnosa" dve… »

Voz udario dve osobe u Vinkovcima, jedna žrtva

B92 13.05.2017
Vinkovci -- Jedna osoba je poginula, a jedna je teže povređena na železničkoj stanici u Vinkovcima u Hrvatskoj kada ih je udario teretni voz, navode iz policije. Iz vukovarsko-sremske policija navode da je ustanovljeno da su tri osobe pokušale da se… »

"Ulazak CG u NATO nije protiv vekovnog prijatelja Rusije"

B92 13.05.2017
Podgorica -- Ulazak Crne Gore u NATO nije okrenut protiv Rusije, izjavio je predsednik, Filip Vujanović na 2BS Forumu u Budvi. "Naša NATO integracija suštinski je, strateški i istorijski interes Crne Gore. Nije okrenuta protiv bilo koga, nije okrenuta… »

"Makedonija i BiH hitno u NATO, Srbija je izuzetak..."

B92 13.05.2017
Predsednici Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, Borut Pahor, Kolinda Grabar-Kitarović i Filip Vujanović pozvali su EU da ponovo usmeri pažnju na region. Kako su naveli, Balkan je izložen "štetnim uticajima" i Evropska unija treba da "učini sve" kako… »

"Moja četiri zida su na ulici": LGBT protest u Sarajevu

B92 13.05.2017
Sarajevo -- U parku ispred zgrade institucija Kantona Sarajevo u Sarajevu organizovani su su mirni protest LGBT osoba. Sarajevski mediji su preneli da se na protestu okupilo nekoliko desetina građana Sarajeva i da skup prate jake mere obezbeđenja… »

U Blajburgu oko 15.000 ljudi: Uhapšen zbog ustaške kape

B92 13.05.2017
Blajburg -- Austrijska policija je uhapsila starijeg učesnika komemoracije u Blajburgu u Austriji zbog ustaške kape, a učesnici skupa, polako se razilaze, javio je Indeks. Kako navode, prema procenama HRT u Blajburgu je bilo oko 15.000 ljudi. Učesnici… »

Indeks: Potomci ustaša idu da žale za time kako su bežali

B92 13.05.2017
Zagreb -- Već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konačno morali da polože oružje, piše "Indeks". Kako navode, na poljani pored austrijskog gradića Blajburga i i danas će se… »

"Ulazak Crne Gore u NATO je najdramatičnija promena"

B92 13.05.2017
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Hojt Brajan Ji, je na 2BS Forumu kazao da je ulazak Crne Gore u NATO najdramatičnija promena. On je izdvojio taj detalj, iiako se, kako je rekao, puno toga dešavalo u regionu ove godine. Kazao je da je… »