Izvor: RTS/Nauka & Tehnologija arhiva vesti 13.05.2017

Saveti MUP-a o merama protiv sajber napada

RTS 13.05.2017
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Beogradu, povodom sajber napada koji je pogodio mnoge države u svetu u noći između petka i subote i koji je u svetskim bezbednosnim… »

Mladi Britanac uspeo da zaustavi svetski hakerski napad

RTS 13.05.2017
Jedan kompjuteraš-amater iz Velike Britanije slučajno je aktivirao program za gašenje malicioznog softvera i tako zaustavio hakerske napade na ustanove i preduzeća u stotinak zemalja sveta, uključujući i britanske bolnice. Britanski istraživač… »

Budućnost saobraćaja u gradu – putevi pod zemljom

RTS 13.05.2017
Milijarder i inovator Ilon Mask pohvalio se kako napreduje jedan od njegovih novih projekata – mreža putnih tunela koja će rešiti problem drumskog saobraćaja u Los Anđelesu. Osnivač „Spejs iksa" i „Tesla motorsa" posvetio je malo vremena iz… »

Da li kreativnost može da pobedi strah od smrti

RTS 13.05.2017
Istraživanja psihologa na Univerzitetu u Kentu pokazuju da kreativna dostignuća obezbeđuju svojevrsnu „distancu“ i određeni duševni mir kada je reč o strahu od smrti. Umetnici poput Boba Dilana, Leonarda Koena i Dejvida Bouvija ‒ primećuju… »

Ispitivanje lekova na deci ‒ etički opravdano?

RTS 13.05.2017
Kako deca nisu „mali odrasli ljudi”, pokazalo se da nije dovoljno samo primeniti rezultate istraživanja lekova na odraslima. Bolesna deca pripadaju etički osetljivoj kategoriji pacijenata, zbog čega je mnogo manje studija dizajnirano za njih. Kao i… »