Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 13.05.2017

U BiH 22 osobe osuđene zbog učešća na ratištima u Siriji i Iraku

Slobodna Evropa 13.05.2017
U Bosni i Hercegovini (BiH) pravosnažno su osuđene 22 osobe zbog odlaska na ratišta u Siriju i Irak, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH. U saopštenju, koje prenosi Fena, se navodi da je među osuđenima i osam u predmetu "Enes Mešić i ostali"… »

Džaferi: Zapaljive izjave doprinose pogoršanju odnosa Beograda i Skoplja

Slobodna Evropa 13.05.2017
Predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi izjavio je da su makedonski parlament i on otvoreni za saradnju sa institucijama Srbije i ocenio da zapaljive izjave političara "u svakom slučaju doprinose pogoršanju odnosa" dve zemlje. "One doprinose… »

Protest podrške LGBT osobama u Sarajevu

Slobodna Evropa 13.05.2017
U parku ispred zgrade institucija Kantona Sarajevo u Sarajevu, održan je protest podrške LGBT osobama. Sarajevski mediji su preneli da se na protestu okupilo nekoliko desetina građana Sarajeva i da su skup pratile jake mere obezbeđenja. Okupljeni su… »

Albanija: Opozicija na protestu tražila slobodne izbore

Slobodna Evropa 13.05.2017
Nekoliko hiljada pristalica albanske opozicije protestovalo je danas u Tirani zahtevajući od tehničke vlade da obezbedi da parlamentarni izbori zakazani za 18. jun budu slobodni i fer. Kolona demonstranata, na čelu s liderom vodeće opozicione… »

Oštre osude napada na bivšu urednicu Zerija i članicu DPK Džaru

Slobodna Evropa 13.05.2017
Prištinski mediji su javili da je nešto posle ponoći ispred svog stana u Prištini pretučena Arbana Džara, bivša glavna i odgovorna urednica dnevnika Zeri, koja je pre nekoliko dana pristupila Demokratskoj partiji Kosova (DPK). Ona je s povredama… »

Dačić: Diplomate u Libiji moraće da izmeste rad u Tunis

Slobodna Evropa 13.05.2017
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Novom Sadu da će srpske diplomate u Libiji najveći deo svojih aktivnosti morati da obavljaju u Tunisu. On je rekao da je u Libiji, nakon pogibije ambasadora Olivera Potežice, ostao samo jedan… »

Mediji: Sirijska vojska preuzela kontrolu nad predgrađem Damaska

Slobodna Evropa 13.05.2017
Sirijska vojska preuzela je danas kontrolu nad strateški važnim predgrađem na istočnom obodu Damaska, prenela je sirijska državna televizija. Opoziciona Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji je navela da pobunjenici… »

Europol pokrenuo istragu o globalnom cyber napadu

Slobodna Evropa 13.05.2017
Policijska agencija Evropske unije - Europol saopćila je da sarađuje sa zemljama pogođenim globalnim napadom kompjuterskog virusa kako bi suzbila prijetnju i pomogla žrtvama. U saopćenju objavljenom u subotu, Centar za cyber krimninal Europola… »

Šabić pred sudom, rušitelji Savamale na slobodi

Slobodna Evropa 13.05.2017
Pravnik i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić dobio je veliki broj nagrada i priznanja stručne i šire javnosti za svoj rad od 2004. godine do danas – bio je Najevropljanin, Reformator godine… »

Dačić: Ambasador se vraća u Francusku

Slobodna Evropa 13.05.2017
U Francuskoj su se dogodile promene, izabran je novi predsednik, zbog čega je doneta odluka da ambasador Srbije Rajko Ristić bude vraćen na dužnost u Parizu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Rajko Ristić, koji je krajem aprila… »