Kultura arhiva vesti 13.05.2017

Evrovizija 2017. Tijana Bogićević: Ponosna sam na svoj nastup

Večernje novosti 12.05.2017
Tijana Bogićević posle neuspeha u drugom polufinalu "Evrosonga". Očekivali smo plasman u finale. Još ne znamo kako je glasao žiri, a kako gledaoci. OD velikih očekivanja do potpunog debakla! Ovako se najkraće može opisati ishod Srbije u drugom… »

Geopoetika: Predajemo se! Komisija: Delimo isti cilj

B92 13.05.2017
Komisija za sufinansiranje prevodjenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike u novom odgovoru direktoru i glavnom uredniku izdavačke kuće "Geopoetika" Vladislavu Bajcu, ističe da sa Bajcem dele isti cilj - dobrobit srpske kulture… »

Nemačkoj Zlatni lav 57. Bijenala savremene umetnosti

RTV 13.05.2017
VENECIJA - Međunarodna izložba savremene umetnosti, 57. po redu, danas je svečano otvorena u Veneciji i tom prilikom su dodeljene nagrade, a Zlatni lav za najbolje nacionalno predstavljanje pripalo je Nemačkoj. Žiri u sastavu: Manuel J. Borha-Vilel… »

Žilnikovi filmovi u Kembridžu, Ročesteru i Njujorku

B92 13.05.2017
Izbor više od dvadeset filmova reditelja Želimira Žilnika, nastalih tokom njegove duge i plodne karijere, do kraja maja biće prikazan u okviru retrospektivnih programa i susreta uživo sa stvaraocem na tri ugledna i važna severnoamerička filmska… »

Zlatni lav paviljonu Nemačke

Politika 13.05.2017
Performans Ane Imhof „Faust” preispituje položaj i tretman individue u snažnom korporativnom svetu gde svaki pojedinačni život diktira tržište. Od našeg specijalnog izveštača Venecija - Žiri 57. bijenala u Veneciji, međunarodne izložbe… »

Otvoren 53. Festival "Joakim Vujić": "Ribarske svađe" podigle zavesu

Blic 13.05.2017
Predstavom pozorišta grada domaćina "Ribarske svađe" u režiji Bojane Lazić večeras je u Pirotu počeo 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" koji traje do 20. maja. Ljibitelji pozorišne umetnosti u gradu na Nišavi će videti… »

(Video) Hrvat razvalio u finalu Evrovizije: Samo jednim komentarom je oduvao konkurenciju!

Kurir 13.05.2017
Predstavnik Hrvatske Žak Houdek briljirao je i u finalnoj večeri Evrovizije pesmom "My Friend", baš kao i tokom polufinala. Predstavnik Hrvatske Žak Houdek, ili "Čovek glas", kako ga zovu impresionirao je publiku sjajnim preformansom u Kijevu… »

(Foto) sličnost je zaista neverovatna: Vrištaćete od smeha kada vidite na koga liči Žak Houdek!

Kurir 13.05.2017
Hrvatski predstavnik Žak Houdek oduševio je Evropu svojim fantastičnom glasom. On se predstavio pesmom "My friend", a u Kijevu je stekao veliku popularnost. Već nakon nastupa u polufinalnoj večeri, njegova pesma je počela da se šeruje na… »

Na značajnim slavističkim katedrama bez srpskog jezika

Politika 13.05.2017
Bili smo pod sankcijama, drugi su bili nametljivi i ofanzivni, pa su lektorati srpskog jezika postajali lektorati BHS (bosanskog/hrvatskog/srpskog) jezika, hrvatskog, crnogorskog, a srpski je ostajao na margini. Srbija je 2000. godine na inostranim… »

(Video) Holanđanke emotivnom pesmom gađaju u srce: Zaledićete se kada čujete kome su je posvetile

Kurir 13.05.2017
Holandiju su na 62. Evroviziji predstavile tri sestre koje čine grupu "Odžin". One su svoju zemlju predstavile pesmom "Lights and shadows", koju su posvetile bolesnoj majci. Naime, njihova mama je nepokretna, a kako bi pokazale koliko je vole, rešile… »