Nauka & Tehnologija arhiva vesti 13.05.2017

Veliki sajber napad pogodio na hiljade kompjutera širom sveta

Nova ekonomija 13.05.2017
Veliki sajber napad virusom za koji se veruje da je razvijen u američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) pogodio je organizacije širom sveta, piše BBC. Kompjuteri na hiljadama lokacija zaključani su programom koji zahteva 300 dolara u… »

Mladi Britanac uspeo da zaustavi svetski hakerski napad

RTS 13.05.2017
Jedan kompjuteraš-amater iz Velike Britanije slučajno je aktivirao program za gašenje malicioznog softvera i tako zaustavio hakerske napade na ustanove i preduzeća u stotinak zemalja sveta, uključujući i britanske bolnice. Britanski istraživač… »

Šta je Wanna Decrypt, virus o kojem svi pričaju

Mondo 13.05.2017
Šta bi trebalo da znate o virusu koji je paralisao bolnice, zaustavio javni prevoz i zaključao desetine hiljada računara širom sveta. U oko 99 zemalja širom sveta izveden je veliki hakerski napad kojim se traži 300 dolara, ako želite da oslobodite… »

Sajber napad pogodio skoro ceo svet

Studio B 13.05.2017
Sajber napad koji primorava vlasnike kompijutera da plate stotine dolara otkupa kako bi bili otključani njihovi fajlovi pogodio je noćas ceo svet, javlja Bi Bi Si (BBC).SAD nude pomoć stranim partnerima u odbijanju sajber napada.Kompanija Reno j… »

NASA odložila lansiranje nove rakete za 2019. godinu

Radio 021 13.05.2017
Američka svemirska agencija NASA odložila je prvo lansiranje nove rakete SLS koja bi trebalo u lunarnu orbitu da postavi kapsulu Orion za 2019. godinu. Prvo lansiranje Space Launch Systema (SLS) NASA je planirala za novembar 2018. godine, ali planovi su… »

Review: Wonder Boy - The Dragon's Trap

B92 13.05.2017
Evo nečega s čijim poreklom moram da priznam da nisam najbolje upoznat. Ali kako mogu da nanjušim metroidvaniu na tri dana hoda daleko, oberučke sam prihvatio poziv za upoznavanje. Ovaj tekst je originalno izašao u 104. majskom izdanju časopisa… »

Egipatski arheolozi otkrili 17 mumija u katakombama

Sputnik 13.05.2017
Za vreme iskopavanja u Egiptu otkriveno je 17 mumija, saopštilo je Ministarstvo za antikvitete zemlje. „Pronašli smo katakombe sa velikim brojem mumija unutra“, rekao je Salah el Koli, profesor egiptologije sa Univerziteta u Kairu koji je predvodio… »

MUP o sajber napadu: Ne otvarajte nepoznatu e-poštu

N1 Info 13.05.2017
Povodom masovnog sajber napada koji je sinoć simultano izveden u brojnim zemljama širom sveta, Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane na mere predostrožnosti kako bi sprečili takvu vrstu računarskog napada, iako do sada u Srbiji nije… »

Koji jungle heroji su najigraniji u bronze/silver/gold?

B92 13.05.2017
Ako ste u bronze, silver i gold ligi i želite da izađete iz vaše lige, obratite pažnju na ove heroje, jer ćete tako uspeti u ostvarenju vašeg cilja. U bronzi najigraniji heroj je Master Yi, koji se igra u 23,33% partija. U peču 7.9 najjači jungle… »

Ministarstvo presudilo: Đokovićev program meditacije u školama i vrtićima nije sekta!

Pravda 13.05.2017
Roditelji đaka OŠ "Stevan Sinđelić" iz Beograda uznemirili su se zato što su im deca, bez njihovog znanja, uz zvuke gonga učila da meditiraju. Po društvenim mrežama, pa i medijima, počele su da se šire glasine kako je reč o sekti koju je u… »