Nauka & Tehnologija arhiva vesti 13.05.2017

Sledi još žešći napad, meta železnica i nuklearke

Mondo 13.05.2017
Bezbednosni stručnjaci konstatuju da se sajber napad od 12. maja smirio i da je u toku sanacija, ali i najavili još žešći udar, koji bi mogao da parališe stotine miliona računara…. Ekspert za sajber bezbednost iz Arizone, Ori Ajzen, tvrdi da… »

Mladi Britanac uspeo da zaustavi svetski hakerski napad

RTS 13.05.2017
Jedan kompjuteraš-amater iz Velike Britanije slučajno je aktivirao program za gašenje malicioznog softvera i tako zaustavio hakerske napade na ustanove i preduzeća u stotinak zemalja sveta, uključujući i britanske bolnice. Britanski istraživač… »

Šta je Wanna Decryptor, virus koji je izazvao haos u svetu?

B92 13.05.2017
U skoro stotinu zemalja širom sveta izveden je veliki hakerski napad kojim se traži 300 dolara ako želite da oslobodite kompjuter od virusa "Wanna Decryptor", softvera koji ga blokira i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati… »

Sajber napad pogodio svet

Danas 13.05.2017
Sajber napad koji primorava vlasnike kompjutera da plate stotine dolara otkupa kako bi bili otključani njihovi fajlovi pogodio je u noći između petka i subote ceo svet, javlja BBC. Zbog sofisticiranosti napada, stručnjaci veruju da iza napada stoji… »

NASA odložila lansiranje nove rakete za 2019. godinu

Radio 021 13.05.2017
Američka svemirska agencija NASA odložila je prvo lansiranje nove rakete SLS koja bi trebalo u lunarnu orbitu da postavi kapsulu Orion za 2019. godinu. Prvo lansiranje Space Launch Systema (SLS) NASA je planirala za novembar 2018. godine, ali planovi su… »

Review: Wonder Boy - The Dragon's Trap

B92 13.05.2017
Evo nečega s čijim poreklom moram da priznam da nisam najbolje upoznat. Ali kako mogu da nanjušim metroidvaniu na tri dana hoda daleko, oberučke sam prihvatio poziv za upoznavanje. Ovaj tekst je originalno izašao u 104. majskom izdanju časopisa… »

Egipatski arheolozi otkrili 17 mumija u katakombama

Sputnik 13.05.2017
Za vreme iskopavanja u Egiptu otkriveno je 17 mumija, saopštilo je Ministarstvo za antikvitete zemlje. „Pronašli smo katakombe sa velikim brojem mumija unutra“, rekao je Salah el Koli, profesor egiptologije sa Univerziteta u Kairu koji je predvodio… »

Saveti MUP o merama predostrožnosti za sajber napad

Studio B 13.05.2017
MUP i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala su, povodom sajber napada koji je pogodio više od 60 država i koji je u svetskim bezbednosnim krugovima okarakterisan kao najveći „ransomware“ napad, obavestili građane o… »

Šta je Snapchat i kako se koristi? (VIDEO)

Pametni telefoni 13.05.2017
Ako ste se ikad pitali šta to Snapchat i kako se koristi, onda će vam ovaj tekst biti od velike pomoći! Potrudili smo se da vam što detaljnije objasnimo šta je Snapchat aplikacija, čemu služi i kako se ona koristi tj. kako da dođete do nejnih cool… »

Koji jungle heroji su najigraniji u bronze/silver/gold?

B92 13.05.2017
Ako ste u bronze, silver i gold ligi i želite da izađete iz vaše lige, obratite pažnju na ove heroje, jer ćete tako uspeti u ostvarenju vašeg cilja. U bronzi najigraniji heroj je Master Yi, koji se igra u 23,33% partija. U peču 7.9 najjači jungle… »