Arhiva » Vesti » Večernje novosti 19.05.2017

Priština prekinula istragu masakra žetelaca - bez obrazloženja!

Sramna odluka Tužilaštva u Prištini, u slučaju osumnjičenih za ubistvo 14 Srba u Starom Grackom 1999. godine. Marko Đurić: Poruka da je Srbe dozvoljeno ubijati, nema pravde pred tuđim sudovima

Večernje novosti petak, 19. maj 2017.  |  D. ZEČEVIĆ

SPECIJALNO tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999.

Međunarodni tužilac je posle brojnih istražnih radnji 2007. pokrenuo istragu protiv osmorice osumnjičenih pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, jedinice iz Lipljana, da su počinili masakr 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko. Posle više od devet godina od pokretanja proširenja istrage, postupak je obustavljen bez obrazloženja!

Ta vest je juče izazvala buru nezadovoljstva među porodicama ubijenih.

- Ovo je isto kao da su ih ponovo ubili. Iako kažu da s vremenom bol nestane i umine, naša bol je sve veća. Nema dana ni noći da se ne setim brata, oca i stričeva koji su "pokošeni" na njivama, dok se ubice slobodno šetaju - kaže za naš list Slavica Janićijević Popović (43), kojoj je na njivi nastradao sedamnaestogodišnji brat Novica. Ubijen je u petak a u ponedeljak je trebalo da proslavi punoletstvo.

Ogorčeni, neki članovi porodica ubijenih žetelaca i ne žele da govore za javnost, jer kažu da im ni to ništa neće pomoći - u suprotnom, kažu, dosad bi ubice njihovih najmilijih već odgovarale za ovaj, ali i ostale zločine nad Srbima na KiM: ubistvo dece u Goraždevcu, miniranje autobusa "Niš-ekspresa" kod Podujeva, ubistvo Stolića iz Obilića...

- Uporna u nameri da saznam ko je ubio moje najmilije, obijala sam pragove predstavnika svih misija na Kosovu, ali, umesto oni meni da kažu ko su ubice, da ih otkriju i kazne, svi naredni koji dođu na Kosmet ispitivali bi mene kao da sam ja zločinac - kaže Slavica Janićijević Popović.

UBIJENI

U Starom Grackom 23. jula 1999. ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba: Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951). Za njihovo ubistvo bio je pritvoren jedino Miljzim Bitići iz susednog sela, ali je i on posle mesec dana pušten na slobodu.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je rekao da je siguran kako u Srbiji nema građanina koji zbog tog sramotnog čina ne oseća tugu i gnev. Umesto pravde, porodice i prijatelji srpskih mučenika, na godišnjicu strašnog zločina, kako je ocenio, "dobiće nepravdu i još jednu poruku da je Srbe u našoj južnoj pokrajini dozvoljeno ubijati."

- Danas je definitivno pala zavesa u ciničnoj predstavi u kojoj su krvnici i njihovi pokrovitelji glumili da mare za one koje su pobili. Sada jasno vidimo da su i oni koji su, praveći se da tuguju, nepozvani polagali cveće na spomen-obeležju srpskim stradalnicima u Starom Grackom, isti kao i oni koji su spomen-ploču nedugo zatim oskrnavili - rekao je Đurić, dodavši: - Danas kada se zločinci bez ikakvog pardona puštaju da slobodno šetaju Kosovom i Metohijom i kada im se čak dozvoljava da se kandiduju za najviše političke funkcije, ovaj tužni događaj samo još jednom potvrđuje da pravde za srpski narod i srpske žrtve ne može biti pred tuđim sudovima.

* Slavica Janićijević Popović sa slikama najbližih kojih više nema

Ministarka pravde Nela Kuburović je ocenila da je još jednom potvrđena nepravda nad Srbima na Kosovu i Metohiji sramnom odlukom Specijalnog tužilaštva u Prištini, koje je obustavilo istragu o 14, kako je napomenula, mučki i podmuklo ubijenih Srba žetelaca pre skoro dve decenije.

- Da li to znači da će svako ubistvo, mučenje i brutalni napadi na Srbe na Kosovu proći nekažnjeno? - upitala je ona u izjavi za Tanjug.

Meštani Starog Gracka, sela kod Lipljana, nekada u potpunosti naseljenog Srbima, uprkos svim nepravdama, nisu očekivali ovakvu vest. Zoran Ćirković, predstavnik sela, kaže da su njome meštani dodatno pogođeni i ogorčeni.

Masakrirani civili su tog kobnog jula, posle višednevnih molbi Kforu da ih obezbeđuje dok sakupljaju letinu, sami krenuli u žetvu već prezrelog žita, da bi im se, po podne, prikrali Albanci iz susednog sela Veliki Alaš preobučeni u uniforme Kfora.

KUBUROVIĆEVA: VERA U NOVI SUD

PREMA rečima ministarke Kuburović, skandalozno je to što se slavi puštanje na slobodu jednog teroriste, ubice i silovatelja, za koga ima nebrojeno mnogo dokaza da je počinio najteža dela nad civilnim stanovništvom, a da smrt 14 Srba ni posle skoro 20 godina nema ni ime ni prezime.

- Nadam se da će Specijalni sud za OVK u Hagu posvetiti više pažnje i učiniti ono što pravosudni organi u Prištini nisu imali ni volje, a ni sposobnosti u proteklih 18 godina da učine i da će privesti pravdi i počionice masakra iz jula 1999. godine.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.