Izvor: Danas/Kultura arhiva vesti 23.05.2017

Delo koje čini da nam srce kuca 120 udaraca u minuti

Danas 23.05.2017
Kan je okupan suncem, gužva je neopisiva, svakodnevna kontrola za ulazak u palatu nepodnošljiva i veoma zamorna, zbog čega projekcije svakodnevno kasne, ali su zato filmovi, bar za sada, inspirativni i kvalitetni. A to je i najvažnije. Krenimo redom… »

Knjiga "Konstantinović. Hronika" - uskoro u prodaji

Danas 23.05.2017
Knjiga “KONSTANTINOVIĆ.Hronika” na 815 strana, uz oko 100 fotografija, dokumenata i ilustracija, i 1.000 imena u Indeksu ličnosti, govori o životu i delu književnika i filozofa Radomira Konstantinovića. Izdavači Dan graf (Danas) iz Beograda i… »

Obeleženo 40 godina Muzeja afričke umetnosti

Danas 23.05.2017
Muzej afričke umetnosti je jedinstvena ustanova kulture u Beogradu, Srbiji i u regionu, jer se bavi istorijom i kulturom afričkih naroda i predstavlja simbol velikog prijateljstva između naše i afričkih zemalja, rekao je gradonačelnik Beograda… »

Učimo da delimo

Danas 23.05.2017
"Sve može da se deli - i materijalne i nematerijalne stvari. Ljudi dele grad kada ga koriste ali i kada naprave nove stvari i kada ga razvijaju", kaže za Danas arhitekta i univerzitetski profesor Ivan Kucina, koji je ove subote u okviru 12. Beogradske… »

Nakultiviši se na Dorćol platzu uz umetnike iz regiona

Danas 23.05.2017
Festival edukativnog karaktera „Nakultiviši se!“ biće održan 27. i 28. maja na Dorćol platzu gde će se okupiti umetnici iz celog regiona - Dragan Bjelogrlić, Rajko Grlić, Ante Tomić, Dino Mustafić, Ermin Bravo, Egon Savin, Andraš Urban… »

Selimiru Raduloviću nagrada "Đura Jakšić"

Danas 23.05.2017
Književna nagrada Đura Jakšić, za najbolju pesničku knjigu objavljenu na srpskom jeziku, u prethodnoj godini, pripaala je ove godine knjizi "Senka osmog eona" Selimira Radulovića u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Kako je saopšteno, za najbolju… »

Kada je pojedinac bio pozitivac

Danas 23.05.2017
Pre tri godine, u vreme kada je u ovoj zemlji još uvek postojala potreba za filmskom kritikom u dnevnim novinama, bavio sam se, pomalo na silu, nastavkom filma „Grad greha“. Tekst je završen tužnom preporukom samo zbog prilike za gledanje Stejsija… »

Umetnost i život u Haosu

Danas 23.05.2017
Nežno, poetično i suptilno su prve impresije u susretu s delima argentinsko-francuskog umetnika Erika Delmara, čija će izložba "Umetnost i život su jedno te isto" biti otvorena večeras od 20 sati u Galeriji Haos. Postavka obuhvata radove na papiru… »

Na rubu svih vrednosti

Danas 23.05.2017
U Šabačkom pozorištu večeras je premijera komada "Rubište", u režiji Kokana Mladenovića i po tekstu Ninoslava Đorđevića, a zajedno sa šabačkim ansamblom nastupaju i glumci Somborskog pozorišta. Reditelj Kokan Mladenović objasnio je da… »

Nova adresa i ekskluzivna tura za 55. rođendan Muzeja Jugoslavije

Danas 23.05.2017
Muzej Jugoslavije proslaviće svoj 55. rođendan ekskluzivnom turom za publiku sutra od 18 sati i novom adresom. Inicijativu da ulica u kojoj se sada nalazi Muzej ponese ime njegovog autora i jednog od vodećih beogradskih stvaralaca, arhitekte Mihaila… »