Izvor: Dojče vele arhiva vesti 23.05.2017

IS preuzela odgovornost za napad

Dojče vele 23.05.2017
„Islamska država“ preuzela je odgovornost za napad u kojem je sinoć, nakon pop-koncerta u Mančesteru, ubijeno 22-je, a ranjeno više desetina ljudi. Policija uhapsila jednog 23-godišnjeg muškarca. - Policija je potvrdila da je 22-je ljudi… »

Hod za život, rat za društvo

Dojče vele 23.05.2017
Iza Hrvatske je drugi „Hod za život“, uspešna pro-lajf manifestacija. Iz Zagreba jesu odaslane slike šarenih balona i nasmejane mladosti, ali ispod njih se krije pravi ideološki rat svojstven postkomunističkim zemljama. Ako pitate ljude koji… »

Haradinaj, Hoti, Kurti?

Dojče vele 23.05.2017
Građani Kosova uz mnogo tenzija dočekuju izbore 11. juna. Značajni politički igrači podelili su se u tri kolone od kojih će jedna, izvesno, dati premijera. Moguće da će neki od novih poslanika nakon izbora morati u Hag. Za sada je samo jedno… »

Balkan – kolevka čovečanstva?

Dojče vele 23.05.2017
Do sada se smatralo da su se putevi evolucije čovekolikih majmuna i praljudi razdvojili u Africi pre šest do sedam miliona godina. Najnovija istraživanja tu tezu dovode pod znak pitanja. Moguće je da su se razvojni putevi čoveka i čovekolikih… »

Izdržljivost Bate Gašića

Dojče vele 23.05.2017
Vučiću, dok nad gladnim očima seče kolač budućeg sastava Nemanjine 11, Gašić dođe kao dar s neba – em zbrinjava vernog druga, em svima drugima u svojoj partiji poručuje: Samo budite odani i biće i za vas koja koščica. Šta kvalifikuje… »

Hronologija terorizma

Dojče vele 23.05.2017
London, Pariz, Brisel, Berlin… A sada i Mančester? Evropske metropole proteklih godina sve češće su meta terorista. Ovo je pregled najvećih terorističkih napada u Evropi u poslednjih trinaest godina. Stokholm, april 2017. U šoping ulici u glavnom… »

Svedoci na nišanu

Dojče vele 23.05.2017
Svedoci zločina bivše gerilske organizacije OVK na Kosovu žive u opasnosti, piše Noje cirher cajtung. Sada bi novi sud za istragu ratnih zločina „trebalo da rasvetli crno poglavlje borbe za slobodu balkanske države“. Moćnici u zemlji rade sve… »

Suze i radost

Dojče vele 23.05.2017
Oslobođene su 82 devojčice koje su pre dve godine u Čiboku oteli teroristi Boko Harama. Sada su prvi put videle svoje roditelje. Tom susretu u Abudži, glavnom gradu Nigerije, prisustvovao je i reporter DW Adrijan Kriš. Iscrpljeni su i umorni. Ipak… »

Konstelacija

Dojče vele 23.05.2017
Prelazio sam preko Andrićevog venca i tamo sam vas svakodnevno susretao. Klimnuo bih vašem bronzanom kipu u šetnji. Rekao bih: Dobar dan, učitelju! Da milion puta ne odgovorite, ja bih milion puta pozdravio. Dragi Ivane, Moja majka se seća da sam Na… »