Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 07.06.2017

Oružani napadi u Iranu, 12 poginulih

Al Jazeera 07.06.2017
Grupa ISIL je preuzela odgovornost za napade u parlamentu i na turbe nekadašnjeg lidera, ajatolaha Khomeinija. Najmanje 12 ljudi je poginulo, a 43 je povrijeđeno u dva napada u Teheranu, saopćili su zvaničnici Hitne pomoći. Iranska državna… »

Svetozaru Maroviću godina zatvora više

Al Jazeera 07.06.2017
Nekadašnji visoki crnogorski dužnosnik trebao je do 1. juna uplatiti novčanu kaznu u iznosu od 100.000 eura, ali to nije uradio u roku. Viši sud u crnogorskoj prijestolnici Podgorici je novčanu kaznu bivšem funkcioneru Demokratske partije… »

Christopher Wray novi direktor FBI-ja

Al Jazeera 07.06.2017
Američki predsjednik Donald Trump objavio je preko Twittera da će imenovati novog direktora Federalnog istražnog biroa. Američki predsjednik Donald Trump objavio je da će imenovati Christophera Wraya za novog direktora Federalnog istražnog biroa… »

Putin: Vojni sukob SAD-a i Rusije niko ne bi preživio

Al Jazeera 07.06.2017
Eventualni vojni sukob između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država niko na Zemlji ne bi preživio, kazao je ruski predsjednik. Eventualni vojni sukob između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država niko na Zemlji ne bi preživio, izjavio je ruski… »

Video: Crnogorska zastava ispred NATO-a

Al Jazeera 07.06.2017
Uz intoniranje crnogorske himne, ispred sjedišta Alijanse u Briselu, zavijorila se i zastava Crne Gore. Zastava Crne Gore podignuta je ispred sjedišta NATO-a u Briselu povodom učlanjenja Crne Gore u taj savez. Na svečanosti koju je direktno prenosila… »

Mijanmar: Pronađeni ostaci nestalog vojnog aviona

Al Jazeera 07.06.2017
Mijanmarski vojni avion s više od 100 osoba srušio se u Andamansko more. Ostaci aviona mijanmarske vojske, koji je nestao danas sa više od 100 osoba – vojnika i članova njihovih porodica – pronađeni su u Andamanskom moru, saopćili su lokalni… »

Trump nudi katarskom emiru da se uključi u rješavanje krize

Al Jazeera 07.06.2017
Američki predsjednik kaže da je spreman pomoći, ako je potrebno i održavanjem sastanka u Bijeloj kući. Predsjednik SAD-a Donald Trump razgovarao je danas telefonom sa katarskim vladarom, emirom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem i izrazio spremnost da… »

Gabriel: SAD raspiruje konflikte na Bliskom istoku

Al Jazeera 07.06.2017
Njemački ministar vanjskih poslova je upozorio da se Katar ne treba potpuno izolirati i dodao da je taj potez napad na egzistenciju zaljevskih zemalja. Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa… »

Preokret u Hrvatskoj: HNS ide u koaliciju s HDZ-om

Al Jazeera 07.06.2017
HNS traži tri ministarstva, dok Vesna Pusić očekuje da će biti isključena iz stranke jer ne podržava koaliciju. Središnji odbor Hrvatske narodne stranke (HNS) u srijedu navečer srušio je raniju odluku Predsjedništva stranke i odlučio da HNS… »

Lavrov: Napad koalicije SAD-a u Siriji je akt agresije

Al Jazeera 07.06.2017
Sergej Lavrov rekao je kako su napadi koalicije predvođene SAD-om usmjereni prema snagama koje se najefektivnije bore. Moskva je danas osudila napad koalicije koju predvode SAD na prorežimske borce u Siriji, karakterišući taj potez kao akt agresije… »