Izvor: Dojče vele arhiva vesti 07.06.2017

Teroristički napadi u Teheranu

Dojče vele 07.06.2017
U koordiniranim napadima terorističke milicije „Islamska država“ u Teheranu, život je izgubilo najmanje 12 osoba. Napadi su izvedeni na parlament, kao i na mauzolej ajatolaha Homeinija. Četvorica naoružanih muškaraca upala su u iranski parlament… »

Opasna „trampizacija“ Bliskog istoka

Dojče vele 07.06.2017
Ministar spoljnih poslova Nemačke optužuje predsednika SAD da raspiruje sukob na Bliskom istoku. I dok susedi Katara prekidaju diplomatske odnose s tom zemljom, ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije stiže u Berlin. Šef nemačke diplomatije… »

Aktuelni sistem nije održiv

Dojče vele 07.06.2017
Stare industrijske regije na severu Engleske izvele su Veliku Britaniju iz EU. Upravo tamo ljudi na sopstvenoj koži osećaju sve veću nejednakost u zemlji. Par dana uoči izbora, iz Šefilda izveštava Erik Albreht. Mleveno meso, krompir, malo sira –… »

Angela Merkel traži saveznike

Dojče vele 07.06.2017
Argentina i Meksiko važe u Nemačkoj kao partneri. To bi kancelarka Angela Merkel mogla da iskoristi kao predsedavajuća G20. U Latinskoj Americi, ona traži saveznike u borbi protiv Trampovih protekcionističkih planova. Latinska Amerika je neka vrsta… »

Igra prestola, proleća i oružja

Dojče vele 07.06.2017
Diplomatska kriza u Persijskom zalivu: Katar je izolovan zbog optužbi za podšku terorizmu. No u stvarnosti se tu zapravo radi o borbi za vlast u Saudijskoj Arabiji, u kojoj važnu ulogu imaju i Ujedinjeni Arapski Emirati. Na reakciju predsednika SAD… »

Konzervativci u blagoj prednosti

Dojče vele 07.06.2017
Nakon neobične izborne kampanje, u senci tragičnih terorističkih napada u Londonu i Mančesteru, Velika Britanija nalazi se neposredno uoči parlamentarnih izbora. Kakve su šanse Konzervativaca, a kakve Laburista? Kampanja je bila suspendovana u… »

Sporan domaćin Svetskog prvenstva

Dojče vele 07.06.2017
Nemački fudbalski savez, prema rečima njegovog predsednika Rajnharda Grindela, s pažnjom prati trenutnu situaciju uvezi s Katarom. DFB ne isključuje mogućnost posledica kada je reč o Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022. Predsednik Nemačkog fudbalskog… »

Ruski „pojas neutralnih zemalja“

Dojče vele 07.06.2017
Moskva smatra da je glavni cilj proširenja NATO – pretnja Rusiji. Ali u slučaju Crne Gore te optužbe nisu ubedljive. Ubedljivije je, ocenjuju mediji na nemačkom, da Moskva ulaže napore da proširi svoj uticaj na Balkanu. „Zašto se NATO odlučio… »

Kako preseliti vojnu bazu?

Dojče vele 07.06.2017
Bundesver povlači svoje pripadnike iz turske vojne baze Indžirlik. Vojnici, avioni i prateća oprema sele se u Jordan. To međutim znači da Bundesver u narednih nekoliko sedmica neće moći da pomogne saveznicima. Proteklih sedmica timovi Bundesvera su… »

#DE_facto

Dojče vele 07.06.2017
Da li Nemci zaista mnogo rade? Hrana u Nemačkoj je jeftina i zato Nemci mogu da uštede za druge stvari? Ko je omiljeni balkanski političar Nemaca? Proverite da li je ono što ste mislili da znate o Nemačkoj zaista tačno. Svakog utorka nove epizode iz… »