Kultura arhiva vesti 07.06.2017

Olivera Katarina i Petar Božović dobitnici Zlatnih pečata Jugoslovenske kinoteke

Blic 07.06.2017
Uručenjem Zlatnih pečata glumcima Oliveri Katarini i Petru Božoviću i otvaranjem 19. Festivala nitratnog filma svečano je obeležen Dan Jugoslovenske kinoteke – 6. jun, u prisustvu mnogobrojnih gostiju i publike u novom zdanju Jugoslovenske… »

Žiri Sterijinog Pozorja: Nagradama se tešimo što nema novca i ideja

B92 07.06.2017
Žiri 62. Sterijinog pozorja ocenio je danas, povodom reagovanja na odluku da ne dodeli nagradu nijednoj predstavi, da je na srpskoj kulturnoj sceni uspostavljena forma lažnih uteha - "nagradama se tešimo što nema novca, što nema ideja, što se puno… »

Obnova Paviljona C.Zuzorić

Danas 07.06.2017
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije izdvojiće 2,5 miliona dinara za izradu projekta rekonstrukcije Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" na beogradskom Kalemegdanu, a planirano je da obnova tog prostora bude završena do 23. decembra 2018… »

Rade Šerbedžija i Olivera Katarina otvaraju Ravno selo filmski festival

Blic 07.06.2017
Prvi Ravno Selo Film Festival, posvećen debitantima, nastao na ideji glumca i producenta Lazara Ristovskog da se obnovi Dom kulture u ovom vojvođanskom selu, trajaće od 23. do 25. juna. Otvaranju će prisustvovati Rade Šerbedžija i Olivera Katarina… »

Nagrada Kočićevo pero Draganu Jovanoviću Danilovu

Dnevnik 07.06.2017
Pesnik, esejista i prozni pisac Dragan Jovanović Danilov dobitnik je ovogodišnjeg “Kočićevog pera” za roman “Šta sneg priča” (Agora, Novi Sad, 2016). „Radnja romana odvija se u godinama posle rata iz kojeg je na junacima ostao trag patnje… »

"Kaliope Austrija.Žene u društvu, kulturi i nauci" u Muzeju J. Cvijića

B92 07.06.2017
Izložba "Kaliope Austrija. Žene u društvu, kulturi i nauci", koju realizuje Muzej grada Beograda u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, biće otvorena sutra u Muzeju Jovana Cvijića. Žene su suviše često zaboravljane i marginalizovane u… »

Italijanska izložba "Sjaj renesanse" u Muzeju Beograda

B92 07.06.2017
Jedinstvena italijanska izložba "Sjaj renesanse", koja je sa velikim uspehom obišla svetske metropole, biće otvorena danas u Muzeju grada Beograda. Postavka sa više od 30 eksponata prikazaće skupocene tkanine renesanse i baroka, raskošnu odeću za… »

Reakcije na odluku žirija Sterijinog pozorja: Šta kažu učesnici?

B92 07.06.2017
Reagovanja na nedodeljivanje nagrade Sterijinog pozorja i dalje se kreću između ocena da je reč o činu u interesu pozorišta i u interesu politike. Sarajevski dramaturg Haris Pašović, čiji je autorski projekat "Za šta biste dali svoj život"… »

Grci kod Andrića nalaze svoje legende i mitove

Politika 07.06.2017
Ako postoji dodirna tačka između nas i Grka, nešto kao kolektivno iskustvo, onda je to sigurno „Na Drini ćuprija”. U to sam mogao da se uverim iz prve ruke na probama. Reditelj Nikita Milivojević privodi kraju rad na svojoj novoj predstavi „Na… »

Sveti apostol Karp: Šta danas nikako ne treba da radite

iKragujevac 07.06.2017
Prema pravoslavnom kalendaru, danas se slavi Sveti apostol Karp. Sveti apostol Karp bi jedan od Sedamdesetorice. Sledbenik i pratilac apostola Pavla, od koga bi postavljen za episkopa Verije Tračke. No propovedao je Jevanđelje i na Kritu gde je primio u… »