Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 15.06.2017

Vučić: Ana Brnabić dobila mandat za sastav vlade

Al Jazeera 15.06.2017
Mandatarka Ana Brnabić je kazala da je čast služiti Srbiji i da je svjesna odgovornosti koju preuzima. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povjerio je Ani Brnabić mandat za sastav nove vlade. Vučić je u četvrtak rekao da nije bilo lako donijeti… »

Od danas nema roaminga u Evropskoj uniji

Al Jazeera 15.06.2017
Od danas u EU-u korisnici u roamingu ili mobilnim mrežama u inostranstvu plaćaju cijene iz svojih tarifa u matičnim zemljama. Od danas u državama Europske unije počinje primjena nove uredbe koja određuje da korisnici i u roamingu ili u mobilnim… »

Posao s avionima pokazuje američku podršku Kataru

Al Jazeera 15.06.2017
Iz Pentagona je saopćeno da će prodaja mlažnjaka F-15, vrijedna 12 milijardi dolara, pojačati sigurnosnu saradnju Washingtona i Dohe. Kupovina američkih borbenih aviona F-15, vrijedna 12 milijardi dolara, pokazuje da Katar ima jaku podršku… »

Okončana talačka kriza u Mogadishuu, 31 osoba ubijena

Al Jazeera 15.06.2017
Pripadnici grupe Al-Shabab držali su taoce u popularnom restoranu cijelu noć. Najmanje 31 osoba je poginula, a 40 je povrijeđeno u napadu na popularni restoran u glavnom gradu Somalije, koji su izveli pripadnici oružane grupe Al-Shabab, saopćila je… »

Žrtve u eksploziji u vrtiću u Kini

Al Jazeera 15.06.2017
Najmanje sedam osoba je poginulo, a 66 povrijeđeno u eksploziji u vrtiću na jugu Kine, javljaju državni mediji. Najmanje sedmero ljudi je poginulo, a 66 povrijeđeno u eksploziji koja je potresla vrtić na jugu Kine, javljaju državni mediji. Na… »

Pregovori EU-a i Londona o Brexitu počinju u ponedjeljak

Al Jazeera 15.06.2017
Čelnici Evropske unije i Velike Britanije potvrdili su da počinju pregovori o izlasku Velike Britanije iz Unije. Evropska unija i Vlada Velike Britanije objavile su u četvrtak u zajedničkom saopćenju da će pregovori o izlasku Velike Britanije iz… »

Trump: Najveći lov na vještice u američkoj političkoj historiji

Al Jazeera 15.06.2017
Istražioci su ovih dana započeli s ispitivanjem najviših američkih obavještajnih dužnosnika. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas kako su građani Sjedinjenih Američkih Država svjedoci najvećeg lova na vještice u američkoj… »

Video: Kina lansirala svemirski teleskop

Al Jazeera 15.06.2017
Kina je u svemir lansirala svoj prvi teleskop s rendgenskim zrakama za istraživanje crnih rupa i pulsara, što je nova etapa u njenom ambicioznom svemirskom programu. [YouTube/New China TV] Kina je u svemir lansirala svoj prvi teleskop s rendgenskim… »

Navaljni se neće moći kandidirati za predsjednika Rusije

Al Jazeera 15.06.2017
Predsjedavajuća Centralne izborne komisije kaže kako se Navaljni ne može kandidirati jer je ranije osuđivan za pronevjeru. Jedan od glavnih ruskih oporbenjaka i, prema vlastitim riječima, budući kandidat za predsjednika na izborima u Rusiji 2018… »

Smrtonosni napad na džamiju u Kabulu

Al Jazeera 15.06.2017
U napadu bombaša samoubica u glavnom gradu Afganistana poginule su najmanje četiri, a povrijeđeno je osam osoba. Najmanje četiri osobe poginule su, a osam ih je ranjeno kada su dvije osobe izvršile napad na šiitsku džamiju u afganistanskoj… »