Izvor: Blic/Kultura arhiva vesti 15.06.2017

Prošlogodišnji gost Beograda: David Grosman dobitnik nagrade Man Buker

Blic 15.06.2017
Izraelski pisac David Grosman dobitnik je ovogodišnje Međunarodne nagrade Man Buker za svoje najnovije delo "A horse enters a bar" (Konj ulazi u bar), bolan portret izraelskog društva, ocenio je žiri. Ova nagrada za najbolje delo stranog pisca… »

"Vulgarnost i primitivizam": Šokantne reči Mire Furlan: Ovde se od devedesetih ništa nije promenilo!

Blic 15.06.2017
Pre više od 20 godina, Mira Furlan napustila je Hrvatsku sa suprugom, filmskim rediteljem Goranom Gajićem, pošto je dobila otkaz u matičnom Hrvatskom narodnom kazalištu. Njen dom je od tada bio u američkoj državi Kalifornija, ali sada se vraća u… »

Počele probe za predstavu "Carstvo nebesko" u Narodnom pozorištu

Blic 15.06.2017
Juče su u Narodnom pozorištu počele probe za predstavu sa radnim naslovom „Carstvo nebesko“, u režiji Jerneja Lorencina, gosta iz Slovenije, koja se radi u koprodukciji Narodnog pozorišta i Bitefa. Slovenački reditelj stvaraće komad po motivima… »

Beogradska filharmonija zatvara sezonu "Napoleonskim" programom

Blic 15.06.2017
Herojska tematika obeležiće svečano zatvaranje sezone Beogradske filharmonije, pod upravom Uroša Lajovica, 16. juna na Kolarcu u 20h. Orkestar će izvesti Betovenovu simfoniju Eroiku i Uvertiru 1812 Čajkovskog, a zajedno sa solistom Ištvanom… »

Replika Partenona napravljena od knjiga na mestu gde su nacisti palili knjige

Blic 15.06.2017
"Partnenon od knjiga" argentinske umetnice Marte Minuhin je glavna atrakcija ovogodišnje Dokumente (Documenta), kultne smotre savremene umetnosti koja se održava svake pete godine u univerzitetskom gradu Kaselu u Nemačkoj. Iako u mnogome podseća na… »

Ristovski bez komentara na to što je dobio novac od komisije na čijem čelu je bio njegov kum

Blic 15.06.2017
Lazar Ristovski nije želeo danas da komentariše navode iz našeg teksta objavljenog u utorak u dodatku "POP & Kultura" u kom se otkriva da je na čelu komisije Filmskog centra Srbije, koja je dodelila 40 miliona njegovom filmu "Čarape kralja Petra"… »

Remek-dela dostupna svima: Sada svako može imati svog Van Goga na zidu

Blic 15.06.2017
Muzej Van Goga objavio je da će prvi put u istoriji veliki deo svoje kolekcije učiniti dostupnom na zahtev korisnika. Zahvaljujući štampanju na zahtev (print on demand), sada će svako imati mogućnost da poseduje personalizovano delo Vinsenta van… »

Svetski dan muzike Kolarac obeležava koncertima i izložbom

Blic 15.06.2017
Povodom Svetskog dana muzike, 21. juna, Kolarčeva zadužbina organizuje programe koji će trajati od 18 do 23 časa. Osim koncerata biće priređeno i stručno vođenje kroz izložbu "Svet zvuka". Pijanista poreklom iz Hong Konga Ernest So otvara program… »

Večeras "Na kafi" u Galeriji Centra za kulturu Smederevo

Blic 15.06.2017
U smederevskoj Galeriji Centra za kulturu večeras u 19:30h biće otvorena samostalna izložba fotografija "Na kafi" Anđele Petrovski. Autorka je master student dokumentarne fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti. Ideja da kafa predstavlja fokus… »

Goran Bregović gost na izvođenju baleta "Kraljica Margo" u Narodnom pozorištu

Blic 15.06.2017
Balet na muziku Gorana Bregovića "Kraljica Margo" u koreografiji i režiji Krunislava Simića biće izveden u petak, 16. juna na Velikoj sceni (19.30) pod dirigentskom upravom Vesne Šouc. "Gost na ovom izvođenju povodom 12 godina od svetske premijere… »