Kultura arhiva vesti 15.06.2017

Izraelski pisac David Grosman dobitnik Međunarodne nagrade Man Buker

Beta 15.06.2017
 Izraelski pisac David Grosman dobitnik je ovogodišnje Medjunarodne nagrade Man Buker za svoje najnovije delo "A horse enters a bar" (Konj ulazi u bar), bolan portret izraelskog društva, ocenio je žiri. Ova nagrada za najbolje delo stranog pisca… »

Šokantna izjava mire Furlan: Hrvatska je zagađena vulgarnošću i nacionalizmom, ništa se nije promenilo!

Kurir 15.06.2017
Pre više od 20 godina, Mira Furlan napustila je Hrvatsku sa suprugom, filmskim rediteljem Goranom Gajićem, pošto je dobila otkaz u matičnom Hrvatskom narodnom kazalištu. Njen dom je od tada bio u američkoj državi Kalifornija, ali sada se vraća u… »

Da li je govor Boba Dilana za Nobela zapravo plagijat?

Press 15.06.2017
Magazin Slate optužio je Boba Dilana za plagijatorstvo, nakon što je primetio sličnosti u njegovom govoru za Nobelovu nagradu i jednog teksta na sajtu Sparknotes, na kom studenti razmenjuju skripta. Foto:B92.net U dvadeset rečenica Dilanovog govora… »

"Mionica, varoš u duhu metropole"

B92 15.06.2017
Među 10 projekata koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja na konkursu "Gradovi u fokusu" našli su se projekti iz Šida i Mionice, a predstavnici lokalne samouprave u tim mestima ističu da će njihova realizacija doprineti unapređenju… »

Počele probe za predstavu "Carstvo nebesko" u Narodnom pozorištu

Blic 15.06.2017
Juče su u Narodnom pozorištu počele probe za predstavu sa radnim naslovom „Carstvo nebesko“, u režiji Jerneja Lorencina, gosta iz Slovenije, koja se radi u koprodukciji Narodnog pozorišta i Bitefa. Slovenački reditelj stvaraće komad po motivima… »

Sanja Ilić otvara Belef

RTV 15.06.2017
BEOGRAD - Ovogodišnji, 26. Beogradski letnji festival (BELEF) pod sloganom "Letim kulturno", održaće se od 23. juna do 23. jula na više lokacija u gradu, a svečano će biti otvoren koncertom Sanje Ilića i Balkanike u bašti SKC-a. Posetioci će… »

Vodimo vas na premijeru predstave "Scrape"

Mondo 15.06.2017
MONDO i Bitef teatar poklanjaju vam dva puta po dve ulaznice za predstavu u subotu, 17. juna u 20 časova. Foto: Bitef.rs Premijera predstave savremenog plesa "Scrape" biće izvedena u Bitef teatru u subotu 17. juna sa početkom u 20 časova. U pitanju je… »

Beogradska filharmonija zatvara sezonu "Napoleonskim" programom

Blic 15.06.2017
Herojska tematika obeležiće svečano zatvaranje sezone Beogradske filharmonije, pod upravom Uroša Lajovica, 16. juna na Kolarcu u 20h. Orkestar će izvesti Betovenovu simfoniju Eroiku i Uvertiru 1812 Čajkovskog, a zajedno sa solistom Ištvanom… »

(Kurir TV) Ristovski u Ravnom Selu pokrenuo Festival posvećen mladima: Podići ćemo iz pepela Dom kulture!

Kurir 15.06.2017
U Ravnom Selu će od 24. do 26. juna biti održan Filmski festival posvećen mladim talentima, na kojem će biti prikazni filmovi iz zemalja regiona, čiji su autori debitanti. "Festival je posvećen mladima i to je za njih prilika da pokažu šta znaju"… »

"Noć knjige" na 54 lokacije u 27 gradova Srbije

B92 15.06.2017
"Noć knjige" će se održati na 54 lokacije u 27 gradova u Srbiji i regionu. Regionalni karakter manifestaciji daju "Lagunini" klubovi čitalaca u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Podgorici i Nikšiću. U svim knjižarama i klubovima gostovaće domaći pisci… »