Arhiva » Vesti » EurActiv 19.06.2017

Makron dobio većinu u parlamentu

EurActiv ponedeljak, 19. jun 2017.  |  Beta Foto: Beta/AP

Stranka Republika u pokretu novog francuskog predsednika Emanuela Makrona osvojila je ogromnu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora 18. juna. Izlaznost je bila slaba. Makron sada ima odrešene ruke da sprovede ranije obećane reforme.

Makronova Republika u pokretu i njen saveznik centristički MoDem osvojili su između 355 i 403 od 577 mesta u parlamentu, dok je za apsolutnu većinu neophodno 289 poslanika, naveli su instituti za istraživanje javnog mnjenja.

Pobeda mlade stranke osnovane početkom aprila 2016. godine u senci je malog odziva birača od oko 56%.

Analitičari objašnjavaju taj fenomen već ranijom najavom da je zagarantovana pobeda Makronove stranke a i umorom Francuza koji od oktobra izlaze na izbore, prvo stranačke izbore levice i desnice za kandidate za predsedničke izbore, potom su bila dva kruga predsedničkih izbora i na kraju dva kruga parlamentarnih.

Prema izlaznim anketama, desničarski Republikanci su osvojili između 97 i 130 mesta, socijalisti između 27 i 49 poslanika, a esktremno desničarski Nacionalni front od četiri do osam poslanika, navele su ankete.

Radikalna levica i komunisti dobili su između deset i 30 mesta a 15 mesta je minimum za formiranje poslaničkog kluba u parlamentu.

Marin Le Pen poslanica u francuskom parlamentu

Predsednica Nacionalnog fronta Marin Le Pen biće poslanik u novom sazivu parlamenta. "Suočeni sa blokom koji zastupa interese oligarhije, mi smo jedina sila otpora", rekla je Marin Le Pen.

Le Penova će biti poslanik okruga Enen-Bomon na severu Francuske a njena stranka će imati do pet poslanika.

Iako je Le Penova pokušala da se distancira od oca, osnivača stranke Žan-Marija Le Pena, njeni protivnici su tokom kampanje navodili da ona ipak sledi njegovu politku.

Njen otac je bio poslanik Evropskog parlamenta i takođe predsednički kandidat 2002. godine kada ga je u drugom krugu pobedio desničar Žak Širak.

Žan-Mari Le Pen je zbog ponavljanja svog antisemitskog stava da su gasne komore za vreme nacizma "samo detalj" iz Drugog svetskog rata izbačen iz stranke koju je osnovao 1972. i vodio skoro 40 godine dok nije 2011. ustupio svoje predsedničko mesto ćerki Marin Le Pen.

Ona od tada radi na otklanjanju antisemitskog i rasističkog imidža stranke, marginalizujući stare članove privržene njenom ocu.

Marin Le Pen (48) se već jednom kandidovala na predsedničkim izborima, 2012. godine, i tada je zauzela treće mesto.

Ona je takođe poslanik u Evropskom parlamentu.

Lider socijalista podneo ostavku

Lider Socijalističke partije u Francuskoj Žan-Kristof Kanbadelis izjavio je po zatvranju birališta 18. juna da podnosi ostavku pošto je njegova stranka, do skora na vlasti, pretrpela težak poraz u drugom krugu parlamentarnih izbora.

Kanbadelis je rekao da je pobeda stranke predsednika Emanuela Makron "nesporna" i da je poraz socijalista "neopoziv".

Prema njegovim rečima, socijalistima je potrebna reorganizacija dodajući da će vođstvo stranke izabrati novog lidera.

Tri zadatka budućeg parlamenta

Novi parlament Francuske u kojem će ogromnu većinu imati Makronova stranka razmotriće tri ključna nacrta zakona koje je Makron obećao tokom kampanje, piše agencija AFP.

Makron je najavio borbu protiv nezaposlenosti koja je 9,6% ublažavanjem zakona o radu. Reforma zakona predviđa, između ostalog, ograničenu nadoknadu zaposlenima u slučaju nepravednog otpuštanja ali i neka ograničenja preduzećima koji žele da otpuste radnike.

Sličan tekst koji je predstavljen za vreme prethodnog predsednika, socijaliste Fransoa Olanda, doveo je 2016. do šestomesečnih protesta i štrajkova.

Makron želi da iskoristi ubrzani postupak usvajanja novog zakona, tako što parlament neće držati rasprave, već će biti konsultovan na početku i kraju procedure.

Francuski predsednik je obećao sastanke sa sindikatima i preduzećima do 21. jula kao i seriju konsultacija u avgustu i septembru.

Drugi nacrt zakona se odnosi na moral političara, koji su za vreme predsedničkih izbora bili na meti kritika ali i istraga o korupciji i zloupotrebi položaja koja se pretežno odnose na fiktivno zapošljavanje članova porodica.

Zakon predviđa zabranu poslanicima da zapošljavaju članove porodice a biće ukinute i subvencije koje su se davale poslanicima koji novac potom daju svoju saradnicima, što takođe može da bude predmet malverzacija.

Treći zakon se odnosi na jačanje mera bezbednosti u borbi protiv terorizma, kako bi u neko dogledno vreme bilo ukinuto vanredno stanje uvedeno 2015. godine posle terorističkih napada.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP


Objavljeno na sajtu euractiv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.