Brnabić: Ako bude morala da bira, Srbija će izabrati EU, a ne Rusiju

Beta 04.07.2017

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je da će se Srbija, ako bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, opredeliti za ovu drugu.

U intervjuu za američku agenciju Blumberg, ona je rekla da će nastaviti put koji je započeo njen prethodnik Aleksandar Vučić, da zemlju pripremi za članstvo u EU do kraja svog mandata 2020. 

"EU je cilj ka kome idemo, to je jasno", rekla je Brnabić u svojoj kancelariji sa pogledom na ruševine Ministarstva odbrane koje je bombardovao NATO 1999. tokom rata na Kosovu, navodi Blumberg.

"Imamo emotivne veze s Rusijom, zbog tradicije, kulture, vere. Ima mnogo ljudi u Srbiji koji Rusiju doživljavaju kao našeg velikog brata i zaštitnika... Ta osećanja se ne mogu zanemariti, ali naš strateški put je EU", rekla je Brnabićeva, koja je prošle sedmice preuzela dužnost premijera.

Blumberg navodi da Aleksandar Vučić, kao predsednik vladajuće Srpske napredne stranke, i dalje ima uticaja na vladu koju predvodi Ana Brnabić, iako je prešao na nominalno ceremonijalnu dužnost predsednika.

Kao premijer, on je koristio prednost pozicije između Rusije i EU, obavezujući se na reformu pravosuđa i privrede i prihvatanje vrednosti Unije i, u isto vreme, prihvatajući investicije i oružje iz Moskve. Takođe je odbio da sledi EU u sankcijama nametnutim Rusiji zbog Ukrajine, podseća Blumbrg i dodaje da Ana Brnabić nije mogla da kaže da li će i ona nastaviti tako, ako to bude ugrozilo pristupanje Srbije EU.

"Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško obavezati se na bilo šta... To je težak region", rekla premijerka.

Blumberg podseća da je Rusija najveći saveznik Beograda i kada je reč o podršci za neprihvatanje nezavisnosti Kosova, što je jedna od najvećeih prepreka zaključivanju pregovora o pridruživanju EU.

Ana Brnabić rekla je da napredovanje ka normalizaciji veza s okrajinom sada zavisi od toga da li će Kosovo dati određenu autonomiju Srbima koji žive na severu bivše pokrajine, a ukupno pitanje statusa će biti odlučeno na samom kraju putovanja, navodi agencija.

"Bez obzira da li budemo potpuno spremni 2020. da se priključimo EU, to će ponovo zavisiti od EU - da li ona želi da prihvati nove članice", rekla je premijerka i dodala da će Vlada morati da promoviše taj cilj u javnosti koja je skeptična, navodi Blumberg i dodaje da, prema rezultatima decembarske ankete Kancelarije za evropske integracije, pridruživanje EU podržava manje od polovine - 47 odsto, građana Srbije.

Brnabićeva se osvrnula i na kritike opozicionih lidera koji optužuju Vučića da grabi vlast i da će i sa mesta predsednika držati uzde Vlade.

"Ni jednom nisam imala razloga da posumnjam da ću imati njegovu punu podršku za teške odluke, ali i odrešene ruke da činim šta mislim da je najbolje", rekla je. Na pitanje da li će moći da donosi odluke bez njegovog nadzora, ona je rekla: "Bila bih iznenađena ako ne budem mogla".

REAGOVANJA ČLANOVA VLADE i OPOZICIJE

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je članstvo u EU i uvođenje evropskih standarda "strateški pravac" Srbije ali i da se zemlja ne odriče odnosa sa važnim partnerima poput Rusije, Kine i SAD.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da put Srbije ka EU "ni na koji način neće oslabiti postojeće veze i odnose Srbije i Rusije".

Vulin je tokom sastanka sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom kazao da put Srbije ka EU i posebni odnosi sa Rusijom "nisu suprotstavljeni niti se isključuju".

"Naši odnosi ne mogu da budu uslovljeni ničim osim našim međusobnim interesima. Vlada Srbije će nastaviti da sprovodi politiku presednika Aleksandra Vučića i neće uvoditi sankcije Rusiji, jer naši odnosi nisu pretnja nikome", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je ocenio da Srbija i Rusija "u vrlo kompleksnim međunarodnim odnosima i osetljivom regionalnom okruženju, brižljivo štite posebne odnose definisane Deklaracijom o strateškom partnerstvu".

"Učiniću sve da ti odnosi u oblasti odbrane budu što intenzivniji, na dobrobit naših naroda i vojski", rekao je ministar dodajući da Srbija ostaje posvećena vojnoj neutralnosti.

Srpski pokret Dveri ocenio je danas da zadatak premijerke Ane Brnabić nije da uvede Srbiju u EU već da je odvoji od uticaja Rusije "kako bi Brisel dalje neometano nastavio sa kolonijalnom upravom u Srbiji".

Reagujući na izjavu Ane Brnabić da će se Srbija, ako bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, opredeliti za EU, Dveri su navele da se građani nikada nisu na referendumu izjasnili da li žele pridruženje Srbije Uniji ili ne.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović ocenio je danas da je izjava premijerke Ane Brnabić da će se Srbija između bližih veza sa Rusijom i članstva u EU uvek odlučiti za Uniju, ogolila politiku ispunjavanja političkih i ekonomskih interesa Zapada. 

"Ana Brnabić izjavom američkoj novinskoj agenciji Blumberg zapravo potvrđuje da će Vlada nastaviti politiku ispunjavanja političkih i ekonomskih interesa Zapada, koja se u Srbiji intenzivno sprovodi od 2008. godine, umesto proklamovane politike održavanja pune ravnoteže i dobrih odnosa i sa EU i sa Rusijom", naveo je Jovanović.

Srpska radikalna stranka (SRS) ocenila je danas da je veoma štetna izjava premijerke Ane Brnabić da će Srbija ako bude primorana birati Evropsku uniju a ne Rusiju.

"Izjave Ane Brnabić koje je dala američkoj agenciji Blumberg nedvosmisleno pokazuju da će nova-stara Vlada okrenuti leđa Ruskoj Federaciji i da oni ne priznaju Ustavom utvrđen status Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija koja je sastavni deo Republike Srbije", naveli su radikali u saopštenju i ocenili da su takve izjave "veoma štetne i da predstavljaju opasnost po opstanak Srbije".

(Beta, 07.04.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »