Izvor: Dojče vele arhiva vesti 12.07.2017

Han: Milijardu evra za Zapadni Balkan

Dojče vele 12.07.2017
Evropska unija u idućim godinama želi da investira oko milijardu evra u zemlje Zapadnog Balkana. Cilj je bolje povezivanje s EU, kaže u ekskluzivnom razgovoru za DW komesar za proširenje Johanes Han uoči samita u Trstu. DW: Gospodine Han, postoje li… »

„Srbija će dominirati u Novojugoslaviji“

Dojče vele 12.07.2017
Nemačka štampa se, između ostalog, bavi i problemima Balkana – povodom samita o Zapadnom Balkanu koji se upravo održava u Trstu. Neki autori ideju o ekonomskoj uniji na tom području vide kao rađanje nove Jugoslavije. „Na Zapadnom Balkanu… »

I Grčka je imala svoj Goli otok

Dojče vele 12.07.2017
Grčko ostrvo Jaros uvek je bilo daleko od očiju turista. Jer to je, slično Golom otoku, bio ogroman zatvor za političke zatvorenike. I to više puta čak i u današnjoj Grčkoj: četrdesetih, pa onda ponovo krajem šezdesetih. Ostrvo Jaros zvali su… »

Pokret, a ne stranka?

Dojče vele 12.07.2017
Da li su etablirane forme partijske demokratije prevaziđene? „Pokreti“ i „liste“ obećavaju više građanskog učešća, a sve su popularniji i na Zapadu. Ali ne opstaju svi i nisu svi demokratski kao što izgledaju. Stranke su za mnoge ljude… »

Civilne žrtve u Mosulu – i krivci

Dojče vele 12.07.2017
Posle oslobađanja Mosula, a organizacija Amnesti internešnal (AI) je iznela teške optužbe: nije samo IS počinila ratne zločine, već i međunarodna koalicija pod vođstvom SAD. Za DW govori Razav Salihi iz AI. DW: To što je takozvana Islamska… »

Ekstremna levica – šta je to?

Dojče vele 12.07.2017
Neredi tokom samita G20 u Hamburgu skrenuli su pažnju javnosti na levo-ekstremnu scenu u Evropi. Koliko je ona kompaktna i koje su njene specifičnosti? Pokazalo se da je taj fenomen nepoznanica čak i vlastima. Koliko ima levih ekstremista u Evropi… »

„Jasne i iskrene namere EU“

Dojče vele 12.07.2017
Da li su zemlje Zapadnog Balkana „pastorčad kontinenta“? Da li su one „otvoreno krilo“ Evropske unije? Uoči samita o Zapadnom Balkanu u Trstu, o tome za DW govori nemački stručnjak za taj region Tobijas Flesenkemper. DW: „Pastorčad… »

Neka nova opozicija

Dojče vele 12.07.2017
„Marš za pravdu“ od Ankare do Istanbula mogao bi da bude novi početak za tursku opoziciju. Za to je pre svih zaslužan Kemal Kiličdaroglu, lider Republikanske narodne stranke (CHP), ocenjuje Danijel Hajnrih. Kemalu Kiličdarogluu, 68-godišnjem… »