Izvor: Dojče vele arhiva vesti 15.07.2017

Ubijene dve Nemice u Hurgadi

Dojče vele 15.07.2017
Na plaži ispred jednog hotela u Hurgadi jedan napadač je nožem nasrnuo na više ljudi. U napadu su smrtno stradale dve Nemice. Napadač je uhapšen. Egipatski državni informativni servis (SIS) je potvrdio da su dve ubijene žene u Hurgadi Nemice. Ove… »

Puč koji je promenio nemačko-turske odnose

Dojče vele 15.07.2017
Prošlogodišnji pokušaj puča u Turskoj koji se dogodio pre godinu dana, 15. jula 2016, ne samo da je iz korena potresao unutrašnjepolitičku situaciju u toj zemlji, već i njene veze sa Zapadom. Možda najviše sa Nemačkom. Ozbiljnih napetosti u… »

Koliko bakšiša?

Dojče vele 15.07.2017
Na putovanjima u inostranstvo se često pitamo: koliki bakšiš treba ostaviti konobaru, taksisti ili sobarici. Pravila su od zemlje do zemlje različita. Zato donosimo mali vodič. Zadovoljni uslugom, često se posle večere ili noći provedene u hotelu… »

Cvet na grobu palog za slobodu?

Dojče vele 15.07.2017
Devedesetih su jedni iz dna duše zapevali „Spremte se spremte…“ a drugi su već bili „Za dom spremni“. Samo je Lonard Koen uporno pevao „The Partisan“. Odrekli su ih se mnogi, od Vardara pa do Triglava. U Zagrebu više nema ni Maršala ni… »

Tajni porođaj

Dojče vele 15.07.2017
U Nemačkoj je pre tri godine uveden zakon kojim se majci garantuje potpuna anonimnost prilikom porođaja - ukoliko to ona želi. Kad se dete rodi, ime majke se ipak stavlja u zatvoreni koverat. Gerhard Men, jedan od dušobrižnika berlinske bolnice… »

Pelješki most

Dojče vele 15.07.2017
Dok parlament BiH traži da se zaustave sve aktivnosti vezane za izgradnju Pelješkog mosta, naši sagovornici uveravaju da su ti zahtevi motivisani isključivo unutrašnjopolitičkim razlozima. I baš kad se činilo da je odlukom Evropske komisije o… »

Opasan povratak u Mosul

Dojče vele 15.07.2017
Mosul je oslobođen od Islamske države - ali za stanovnike iračke metropole strahote rata nisu prošle. Eksplozivne naprave, mine i zaostala municija su smrtonosne klopke, naročito opasne za decu. To je bio "pakao na zemlji", rekao je Visoki komesar UN… »

Crvene lampice i porodične priče

Dojče vele 15.07.2017
Ko sam? Odakle dolazimo? Da li je moj identitet monolitski ili pluralistički? Ta pitanja se danas se često postavljaju iz nekih novih pobuda. Stanislav Štrasburger traži svoj odgovor... „Imate nemačko ime i pišete na poljskom“, kažu mi često… »