Džang i Gojković o produbljivanju saradnje Srbije i Kine

Beta 16.07.2017

 Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđijang i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju koji, kako su istakli, predstavlja novu faza saradnje i još jedan korak potvrde "čeličnog prijateljstva" dve zemlje.

Gojković je novinarima u Skupštini Srbije posle sastanka sa Džangom rekla da su konstatovali da su biletaralni odnosi veoma dobri i da se u poslednjih nekoliko godina nalaze na istorijski visokom nivou.

Ona je kazala da je sa Džangom razgovarala o svim aspektima saradnje i mogućnosti unapređenja saradnje i o ciljevima koje saradnja parlamentarna treba da ostvari.

Kako je navela, njihov zadatak je da prate implementaciju dogovora rukovodstva dve države u okviru inicijativa "Pojas put", kao i Foruma Kina - centralnoistočne evropske zemlje i sprovođenje svih projekata koji se dogovore na tom nivou vlasti.

Prema njenim rečima, govorili su i o kulturnoj saradnji, izgradnji kineskog kulturnog centra u Beogradu, mogućoj saradnji u filmskoj industriji i avio letu između Srbije i Kine.

Gojković je izrazila nadu da će biti uspostavljen let između Beograd i Pekinga ili nekog drugog velikog kineskog grada.

Džang je kazao da je Svekineski kongres spreman da uloži dodatne napore sa Skupštinom Srbije u implementaciji važnih konsenzusa lidera dve zemlje i da grabimo istorisjku šansu izgradnje pojasa puta i da inteziviraju uzajmno korisnu saradnju stvarajući čvrsšu sudbinsku zajednicu kine i Srbije.

"Pridajemo velik značaj razvoju odnosa i prijateljstva sa Srbijom i spremni smo sa srpskom stranom da učršćujemo i produbljujemo saradnju i prijateljstvo i ostavrujujemo zajednički prosperite i novu stranicu u saradnji Srbije i Kine", kao je Džang.

On je u zvaničnu posetu Srbiji došao danas na poziv predsednice Skupštine.

Džang je pre sastanka u Domu narodne Skupštine sa Majom Gojković položio venac i odao počast stadalima u NATO bombardovanju kisneske ambasade u Beogradu 1999. godine.

(Beta, 07.16.2017)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »