Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 16.07.2017

Federeru osmi Wimbledon, Čilić bez šanse

Al Jazeera 16.07.2017
Nakon poraza 6:3, 6:1, 6:4, Marin Čilić najavljuje povratak u finale i još jednu borbu za titulu. Jedan od najboljih tenisača svih vremena, Švicarac Roger Federer potvrdio je primat u svjetskom tenisu i osvojio osmi naslov u Wimbledonu nakon što je… »

U Hrvatskoj gori od Istre do Dalmacije, dramatično u Crnoj Gori

Al Jazeera 16.07.2017
Gašenje požara na nekoliko mjesta uz jadransku obalu otežava bura, situacija u Crnoj Gori ocijenjena alarmantnom. Na više lokacija na jadranskoj obali u Hrvatskoj izbili su požari, a zbog jake bure vatra je zaprijetila kućama u Brodarici kod… »

VN Velike Britanije: Pobjeda Hamiltona

Al Jazeera 16.07.2017
Vodeći u svjetskom poretku Nijemac Sebastian Vettel završio je utrku sedmi nakon što mu je pukla guma. Aktuelni svjetski prvak, Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) pobjednik je utrke za Veliku nagradu Velike Britanije Svjetskog prvenstva vozača formule… »

Macron Netanyahuu: Nastaviti razgovor o dvije države

Al Jazeera 16.07.2017
Francuski predsjednik je istakao da se međunarodno pravo ne smije kršiti što Izrael čini nastavkom gradnje naselja. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu boravi danas u posjeti Parizu, a tom prilikom je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao na… »

Žrtve u metežu na utakmici u Senegalu

Al Jazeera 16.07.2017
Najmanje osmero ljudi je poginulo, a deseci su povrijeđeni u sukobima kad je policija upotrijebila suzavac. Najmanje osam osoba je poginulo, dok su desetine povrijeđene u metežu na fudbalskom stadionu u glavnom gradu Senegala. Incident se dogodio kada… »

Inzko: Zastrašivanje povratnika je neprihvatljivo

Al Jazeera 16.07.2017
Komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina nikad se ne smiju koristiti za raspirivanje mržnje, kaže visoki predstavnik. Visoki prdstavnik za BiH Valentin Inzko podsjeća da je pravo na povratak garantirano Dejtonskim sporazumom, te naglašava da je… »

Podrška Trumpu pala na 36 posto

Al Jazeera 16.07.2017
Polovina Amerikanaca smatra da Trump predsjedničku dužnost obavlja gore nego većina prethodnih predsjednika. Potpora američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, nakon šest mjeseci na čelu najveće svjetske sile, pala je na rekordno niskih 36 posto… »

Poljaci na protestima stali u odbranu sudova

Al Jazeera 16.07.2017
Poljska opozicija je protiv zakona za koje tvrde da ugrožavaju nezavisnost sudstva i vladavinu zakona. Više tisuća protivnika poljske vlade okupilo se u Varšavi i drugim gradovima te zemlje na prosvjedu protiv promjena u zakonodavstvu kojima se… »

Erdogan: Odobrit ću smrtnu kaznu bez oklijevanja

Al Jazeera 16.07.2017
Turski predsjednik je, na kraju obilježavanja godišnjice neuspjelog puča, najavio smrtnu kaznu bez obzira na to šta će reći međunarodna zajednica. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je, u obraćanju naciji povodom prve godišnjice… »

Jadranski otoci guše se u plastici

Al Jazeera 16.07.2017
Na Mljet, Vis, Lastovo i Šoltu, zbog morskih struja, nasukava se ogromna količina plastičnog otpada. Aktivisti Greenpeacea izložili su na Mljetu desetmetarske rekvizite kako bi zorno prikazali gdje najčešće završava plastika za jednokratnu… »