Arhiva » Vesti » Politika 17.07.2017

Srbija očekuje najveće američke kompanije

Firma „Uber” izrazila je interesovanje za ulazak na srpsko tržište i ulaganja u sektor turizma, dok je „Džon Dir” najavio mogućnost učešća u infrastrukturnim projektima

Politika ponedeljak, 17. jul 2017.  |  Biljana Čpajak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Vašingtonu sa predstavnicima američkih kompanija, poput „Ciska”, „Dženeral elektrika” i drugih, kojima je predstavio mogućnosti investiranja u Srbiji i naišao na pozitivan odgovor kod pojedinih od njih. Kompanija „Uber” je na sastanku izrazila interesovanje za ulazak na srpsko tržište i ulaganja u sektor turizma, dok je kompanija „Džon Dir” pokazala interesovanje za infrastrukturne projekte u Srbiji.

Vučić na potpisivanju Memoranduma sa kompanijom Cisko

VAŠINGTON - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Vašingtonu potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kompanije Cisko.Memorandum su potpisali ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Đerđ Matković i viši potpredsednik za odnose sa vladama i zajednicama u kompaniji Cisko Majkl Timeni, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.Ovaj memorandum podvlači nameru dve strane da otpočnu razgovore u cilju postizanja dogovora o programu nacionalne agende za ubrzavanje digitalizacije (CDA).Dostizanje ovog programa može predstavljati strateški potez i izgraditi dugoročno partnerstvo koje bi, kroz ubrzanje nacionalne agende za digitalizaciju, pomoglo rastu BDP-a, otvaranju novih radnih mesta i obezbedilo inovacije i obrazovanje u javnom i privatnom sektoru, ističe se u saopštenju.Cilj ovog memoranduma je da se radi na pristupu koji bi predstavljao zajedničko vlasništvo obe strane i koji bi pomogao u privlačenju stranih direktnih investicija, jačanju ekonomskog razvoja, zadovoljenju niza društvenih ciljeva, pružanju mogućnosti mlađim građanima da učestvuju u digitalnoj ekonomiji, podsticanju digitalnih inovacija i konkurentnosti i stvorilo prostor za izvozno orijentisane i na znanju zasnovane mogućnosti. (Tanjug)

Šef srpske države sa američkim biznisom se susreo na Kapitol hilu, u Poslovnom savetu za međunarodno razumevanje, koji okuplja oko 200 kompanija zainteresovanih za ulaganja u različite sektore privrede. Na sastanak sa Vučićem došli su predstavnici različitih kompanija, među kojima su „Cisko”, „Koka-Kola”,„Uber”, „Rio Tinto”, „Behtel”, „Dženeral elektrik”, NCR, „Motorola”, „Friport”, „Ikskjub” i druge firme iz oblasti rudarstva i građevinarstva. Predstavnici Poslovnog saveta su ocenili da su ekonomski odnosi SAD i Srbije u usponu, te da postoje znatno veće mogućnosti za unapređenje trgovinske razmene i dolazak većeg broja američkih investitora. Velike mogućnosti za saradnju locirane su pre svega u auto-industriji, IT sektoru, farmaceutskoj industriji i industriji obnovljivih izvora energije.

Predsednik Vučić informisao je, kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika republike, predstavnike velikih američkih kompanija o ekonomskim reformama koje je Srbija preduzela poslednjih godina i o poboljšanju poslovne klime. Istakao je da se puno ulaže u poboljšanje putne infrastrukture i da je zemlja politički stabilna, kao i da ima program podsticaja za investitore, što je čini jednom od najboljih investicionih destinacija na Balkanu.

Poslovni savet se bavi promocijom ulaganja i trgovinske saradnje i cilj mu je da podstiče domaću industriju, kao i razvoj u zemljama u koje ulažu. Prema poslednjim podacima, inače, ukupna robna razmena 2016. između SAD i Srbije iznosila je 574,5 miliona dolara, što je 6,5 odsto više u odnosu na 2015. godinu.

Predsednik Upravnog odbora kompanije „Ikskjub” Dejvid Vujić, koji je, pored drugih predstavnika američkih kompanija, prisustvovao u Vašingtonu sastanku američkog Poslovnog saveta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uveren je da Srbija ima velike šanse da postane Silicijumska dolina Evrope, jer je visokotehnološka zajednica sa stručnom radnom snagom. Vujić je novinarima koji izveštavaju o Vučićevoj poseti Sjedinjenim Državama rekao da Srbija na čelu države ima veoma progresivnog predsednika, nekog ko je prepoznat kao čovek koji je otvorio mnoge mogućnosti za Srbiju. „Srbija i Beograd mogu postati Silicijumska dolina Evrope”, kaže Vujić i ističe da je to namera svih koji predstavljaju „Ikskjub”.

Predsednik Vučić sastao se i sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorima Ronom Džonsonom iz Viskonsina i Krisom Marfijem iz Konektikata.

Vučić sa potpredsednikom Pensom, u Beloj kući

VAŠINGTON - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beloj kući u Vašingtonu sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Sastanak Vučića i Pensa svakako spada u red najvažnijih za Srbiju i dolazi samo mesec i po dana od kako je Vučić preuzeo dužnost šefa države.

Razgovorima s Pensom prethodili su susreti predsednika Srbije u Kongresu, koji su protekli u ohrabrujućoj atmosferi, sudeći po komentarima američkih senatora posle sastanka.

Senator Kristofer Marfi iz Konektikata, demokrata, rekao je da u Senatu postoje neslaganja demokrata i republikanaca oko mnogih pitanja, ali ne postoji neslaganje oko želje za snažnim i dobrim odnosima SAD i Srbije.

„Spoznajemo da sva otvorena pitanja na Balkanu ne mogu biti rešena bez liderstva Beograda. Vučić je u poziciji da može biti taj lider, a mi demokrate i republikanci možemo da to podržimo”, naglasio je Marfi. (Tanjug)

Vulin: Ponosan sam na Vučićevo ponašanje u Vašingtonu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da je za predsednika Aleksandra Vučića napravljena „negativna priprema” u Vašingtonu kako bi promenio svoju političku agendu i kaže da je veoma ponosan na to kako se predsednik ponaša u američkoj prestonici. Ta priprema je napravljena prvo tekstom Vuka Jeremića u „Vašington postu” u kome je za Vučića rečeno da je diktator, a Srbija nedemokratska, a zatim napadima iz Kongresa SAD, objasnio je on. Vučić je, međutim, „bez trunke straha izašao i rekao ono što je istina i na najbolji mogući način branio poziciju Srbije i našeg naroda, iskreno sam ponosan na njega, tako se ponaša predsednik Srbije”, ocenio je Vulin gostujući na Pinku, a preneo Tanjug. Prema njegovim rečima, raniji predsednici bi se obično kada odu u neku drugu zemlju vraćali „sa promenjenom pameću sa tuđim idejama, tuđim interesima”, a Vučić je „otišao kao srpski predsednik i vratiće se kao srpski predsednik”.Antrfle

Milićević: SAD vide Srbiju kao kredibilnog partnera

Poseta predsednika Aleksandra Vučića SAD od ogromne je važnosti i značaja za Srbiju i potvrda da SAD vide Srbiju kao kredibilnog partnera, izjavio je šef poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Srbije Đorđe Milićević. Izrazio je uverenje da će Vučić dobiti punu podršku SAD za nastavak ozbiljne i odgovorne politike. Milićević u izjavi za Tanjug ističe da sama poseta i razgovori koje će voditi predsednik Srbije jesu najpre potvrda da SAD imaju potpuno poverenje u ono što radi Aleksandar Vučić. „Ne prejudicirajući šta će biti teme i ishod razgovara, ono u šta verujemo jeste da će predsednik Vučić dobiti punu podršku za nastavak jedne ozbiljne i odgovorne politike, politike bez maski, politike rešavanja svih otvorenih pitanja i problema koji postoje na teritoriji zapadnog Balkana”, kaže Milićević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa senatorima Džonsonom i Marfijem (Foto Tanjug)

Senatori: Otvorena pitanja na Balkanu ne mogu biti rešena bez liderstva Beograda

Američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi istakli su da je stav Vašingtona da otvorena pitanja na Balkanu ne mogu biti rešena bez liderstva Beograda, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poziciji da bude taj lider. Kako je preneo Tanjug, senatori su nakon sastanka sa predsednikom Srbije istakli da u Vašingtonu odlično razumeju koliko je važno da SAD, Srbija i EU ojačaju saradnju.

Senator iz Viskonsina, republikanac Ron Džonson, rekao je da je predsednik Srbije ukazao na dugu istoriju odnosa dve zemlje, saveza, prijateljstva. „Imali smo u prošlosti uspone i padove u odnosima. Ovakvi sastanci su jako dobri i treba da se održavaju. Upravo je ono što treba da se radi da dođete u SAD, iznete vaše stavove i iskažete dobru volju za saradnju”, kazao je on.

Senator iz Konektikata demokrata Kris Marfi rekao je da u Senatu postoje neslaganja demokrata i republikanaca oko mnogih pitanja, ali ne postoji neslaganje oko želje za snažnim i dobrim odnosima SAD i Srbije. „Spoznajemo da sva otvorena pitanja na Balkanu ne mogu biti rešena bez liderstva Beograda. A Vučić je u poziciji da može biti taj lider, a mi demokrate i republikanci možemo da to podržimo”, naglasio je Marfi.

On je ponovio da i demokrate i republikanci podržavaju snažnije odnose dve zemlje.

Vučić: U Kongresu se sve bolje govori o Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veoma je zadovoljan razgovorima u Kongresu SAD, ali je najavio znatno organizovaniji i ofanzivniji nastup Srbije i promociju njene politike u Vašingtonu.

Vučić je, nakon razgovora sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, kao i sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa, kongresmenima Tedom Pumom i Emanuelom Kliverom, preneo novinarima da se, konačno, u Kongresu sve bolje govori o Srbiji. Uprkos „smicalicama, pa i podvalama” raznih lobista koji rade za neke druge, nije više baš tako lako naterati ljude da potpišu nešto protiv Srbije, konstatovao je Vučić, prenosi Tanjug. „Može da se pojavi troje, četvoro ili osam ljudi da potpišu nešto protiv Srbije, ali je sve veći broj onih koji poštuju Srbiju i razumeju značaj naše zemlje i žele najbolje moguće odnose SAD i Srbije”, kazao je predsednik Vučić.

Sa kongresmenima je, kaže, razgovarao pre svega o našoj političkoj i ekonomskoj budućnosti, odnosima sa Rusijom, kao i o našoj želji da sačuvamo nezavisnost i vojnu neutralnost. „Našom ekonomijom i njenom putanjom svi su zadovoljni”, preneo je Vučić i istakao da mu se čini da je uspeo mnoge stvari da razjasni u tim razgovorima.

Ipak, kaže, moramo biti mnogo angažovaniji:

„Moramo mnogo više energije da uložimo u predstavljanje naših stavova u Vašingtonu i našu borbu. Svi imaju svoje agencije. Saudijska Arabija ima čak devet agencija koje rade za nju, milijarde uložene u američku proizvodnju. Hajde, onda, donesite odluku koja ide protiv Saudijaca. Emirati imaju dve agencije. Mi toliki novac nemamo, ali ćemo u budućnosti morati nešto da uradimo, jer se o mnogo čemu odlučuje ovde u Vašingtonu”, rekao je.

Takođe, primetio je, moramo da imamo još ozbiljnije organizovanu ambasadu i više ljudi koji bi radili na tim poslovima. Kazao je da je došao u SAD da napravimo bolje odnose sa Amerikom i uveren je da će se to i dogoditi. „Bez boljih odnosa sa Amerikom, teško da možemo da napravimo mnogo toga i u Evropi, teško i da budemo ekonomski na čvrstom ekonomskom putu. I to ćemo sigurno uspeti da uradimo”, zaključio je Vučić.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.