Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 21.07.2017

Video: Žrtve u zemljotresu kod obala Grčke i Turske

Al Jazeera 21.07.2017
Stotinjak ljudi povrijeđeno je u potresu magnitude 6,7 stepeni koji je pogodio područje u blizini glavnih turskih i grčkih turističkih destinacija. Moment of 6.3-strong earthquake in Turkey’s west coast caught on camera https://t.co/WP0b8UwVPt… »

CIA: Rusija hoće da kazni Ameriku

Al Jazeera 21.07.2017
Direktor CIA-e tvrdi da se Rusija miješala u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pompeo tvrdi da Rusija ne planira da napusti Siriju i da će "nastaviti da pokušava da… »

Abbas prekida kontakte sa Izraelom zbog al-Aqse

Al Jazeera 21.07.2017
Izraelska policija je saopćila da muslimanima ispod 50 godina neće biti dozvoljen ulazak u kompleks Al-Aqse. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas objavio je kako će palestinsko vodstvo prekinuti sve kontakte sa Izraelom, u danu nakon što su najmanje… »

UEFA kaznila Hajduk zbog skandiranja 'Ubij Srbina'

Al Jazeera 21.07.2017
Evropska nogometna asocijacija je splitski klub kaznila zbog rasistsičkih povika sa tribina na meču protiv Levskog u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Nogometni klub Hajduk iz Splita kažnjen je s jednom utakmicom igranja pred praznim tribinama od… »

Dvoje mrtvih na protestu opozicije u Venecueli

Al Jazeera 21.07.2017
Uz barikade na ulicama, zatvorene trgovine, zaustavljen saobraćaj, Venecuela je u dobroj mjeri paralizirana zbog općeg štrajka. Dvojica mladića ubijena su na opozicionom protestu tokom generalnog štrajka u Venecueli, saopćili su tužioci. Nadomak… »

Prihvaćen prijedlog za preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu

Al Jazeera 21.07.2017
Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine prihvatio je prijedlog o preimenovanju u Trg Republike Hrvatske. Sa četiri glasa za i jednim protiv, Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine… »

Požari u regiji tinjaju, Čvrsnica i dalje gori

Al Jazeera 21.07.2017
U slučaju povoljnijih vremenskih prilika letjelice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ponovo će biti aktivirane. Požar koji je u srijedu navečer prešao iz Crne Gore u Hrvatsku na brdu Bjelotina poviše konavoskog sela Bani, nakon što je u četvrtak… »

Maroko: Deseci povrijeđenih u sukobu policije i demonstranata

Al Jazeera 21.07.2017
Do sukoba u glavnom gradu je došlo tokom protesta organiziranih zbog nejednakosti i korupcije u ovoj sjevernoafričkoj zemlji. U sukobu policije i demonstranata u glavnom gradu Maroka povrijeđene su najmanje 83 osobe, a policija je na demonstrante… »

Gabriel: Obeshrabrit ćemo njemačke firme da posluju u Turskoj

Al Jazeera 21.07.2017
Njemački ministar vanjskih poslova Gabriel najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor na pritvaranje njemačkog aktiviste. Njemačke poslovne grupacije upozoravaju na mogućnost pogoršanja ekonomskih veza s Turskom, jer raste neizvjesnost… »

Preminuo bliski Tuđmanov suradnik Hrvoje Šarinić

Al Jazeera 21.07.2017
U politiku je ušao krajem 1989. godine i jedan je od osnivača HDZ-a. U Zagrebu je u petak u 10,05 sati u Kliničkoj bolnici Sveti Duh nakon dugotrajne bolesti preminuo hrvatski političar Hrvoje Šarinić, doznaje se iz kruga obitelji. Šarinić je… »