Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 23.07.2017

Tadić: U BiH danas nema ozbiljne politike

Al Jazeera 23.07.2017
Siromaštvo i šovinizam ovdje žive ruku pod ruku i nije to ništa novo, a po tim strunama svirali su svi režimi, kaže Tadić. Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić smatra da je nedostatak ozbiljne politike uslovio odlazak… »

Makedonija u (ne)iskrenom zagrljaju susjeda

Al Jazeera 23.07.2017
Kako će se odvijati odnosi među susjedima na Balkanu teško je reći, ne samo zato što neki od njih nisu reagirali dobrosusjedski, više zato što su njihove reakcije krajnje nepredvidiljive. Bugarsko-makedonski dogovor o dobrosusedstvu je osnova za… »

Stari grad Prozor propada

Al Jazeera 23.07.2017
Stari grad strši nad ulazom u Prozor i jedan je od najstarijih spomenika iz Srednjeg vijeka u prozorskom kraju. Grad Prozor se u nekim izvorima spominje i pod imenom Studenac, što je, obzirom na obilje vode, sasvim razumljivo. Ipak, 11. august 1366… »

Rusija se ponovo pozicionira kao svjetska supersila

Al Jazeera 23.07.2017
Stoljeće nakon Boljševičke revolucije, Rusiju širom svijeta smatraju šampionom ratobornog nacionalizma. Moskva, Rusija - Od Rusa se očekivalo da sjede u ćošku zanemareni, ali umjesto toga, dočekao ih je crveni tepih. Nezvanična delegacija od 16… »

Zašto su hrvatski autoputevi skuplji od austrijskih

Al Jazeera 23.07.2017
Za uvođenje vinjeta u Hrvatskoj nije bilo razumijevanja tokom izgradnje autocesta, a tako će i ostati, kažu stručnjaci. Početkom svakog ljeta počinju gužve na autocestama u Hrvatskoj. To je ujedno jedino doba godine kada je promet na njima dovoljno… »

Puzajuća rehabilitacija ustaškog pokreta

Al Jazeera 23.07.2017
Rehabilitacija Filipa Lukasa samo je posljednji iako ne i zadnji fragment u mozaiku raskalašenog hrvatskog revizionizma. Županijski sud u Zagrebu ekspresno je prihvatio zahtjev ogranka Matice hrvatske iz Vinkovaca i organizacije U ime obitelji, koju… »

Zločin u Briševu - kako je počeo genocid u Bosni i Hercegovini

Al Jazeera 23.07.2017
Agresor i pansrpska kleronacionalistička ideologija nisu ciljali samo i isključivo bosanske muslimane kao mete za istrebljivanje, već su jednako monstruozno bili fokusirani i na bosanske katolike. Tačno prije 25 godina, 24. jula 1992. godine, oružane… »

Nije izgrađen, nije spojio obale, ali razdvaja države

Al Jazeera 23.07.2017
Izjave Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića potvrdile su da još uvijek postoji visok nivo neslaganja kada je u pitanju Pelješki most. Kada se činilo da izgradnji Pelješkog mosta ništa više ne može stati na put, u javnosti su se pojavile… »

Zvizdić i Zaev: BiH i Makedonija značajna podrška jedna drugoj

Al Jazeera 23.07.2017
Čelnici dviju država izrazili su spremnost da zajednički rade na ekonomskim i infrastrukturnim projektima. Premijeri Makedonije Zoran Zaev i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenili su u nedjelju kako složena… »

Desetogodišnji 'mudžahedin' Dragana Mektića

Al Jazeera 23.07.2017
Radio-televizija Republike Srpske je još jednom spustila burgiju dublje u dno novinarske ilovače. Znate li ko je Adnan Dlakić? Ne bi se za tog čovjeka nikada saznalo da nije pregalaca i istraživača sa Radio-televizije Republike Srpske, režimskog… »