Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 23.07.2017

Ruski ambasador napušta Washington

Al Jazeera 23.07.2017
Ime ambasadora Sergeja Kisljaka pojavilo se u istrazi o mogućoj povezanosti Rusije s predizbornom kampanjom Donalda Trumpa. Ruski veleposlanik Sergej Kisljak, koji se nalazi u središtu američke istrage o ruskoj upletenosti u američke predsjedničke… »

Steinmeier: Erdogan kroji Tursku po svom ukusu

Al Jazeera 23.07.2017
Ono što se događa u Turskoj ne možemo šutke gledati, jer se radi i o samopoštivanju Njemačke, rekao je Steinmeier. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier neuobičajeno je oštro kritizirao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana… »

Rusija jača avijaciju, vojska dobija 100 novih letjelica

Al Jazeera 23.07.2017
Zračno-svemirske snage Rusije planiraju u 2018. godini dobiti više od stotinu aviona i helikoptera. Zračno-svemirske snage Rusije planiraju u 2018. godini dobiti više od 100 aviona i helikoptera, izjavio je komandant Ruske avijacije, general-pukovnik… »

Rekordan pad podrške Emmanuelu Macronu

Al Jazeera 23.07.2017
Protivnici i mediji snažno kritiziraju francuskog predsjednika kao nekoga ko ima tešku narav nakon neslaganja oko smanjenja budžeta. Podrška francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu opala je prošli mjesec za 10 posto, pokazale su posljednje ankete… »

Video: SAD izvodi novu probu raketnog sistema THAAD

Al Jazeera 23.07.2017
Lansiranje će biti izvedeno iz kompleksa svemirske stanice na Aljasci, kako bi se odgovorilo na prijetnje Sjeverne Koreje. SAD će sljedećeg vikenda izvesti još jednu probu odbrambenog raketnog sistema THAAD, koji bi odgovorio prijetnjama Sjeverne… »

Arapska liga upozorila Izrael: Igrate se vatrom

Al Jazeera 23.07.2017
Jerusalem je crvena linija i nijedan Arap ili musliman neće prihvatiti nasilje nad Al-Aqsom, rekao je šef Arapske lige Ahmed Aboul Gheit. Arapska liga optužila je Izrael da se "igra vatrom" povodom uvođenja kamera kao novih mjera sigurnosti ispred… »

Kongres objavio nacrt zakona o novim sankcijama Rusiji

Al Jazeera 23.07.2017
Senat SAD-a je 15. juna odobrio ovaj nacrt zakona, koji podrazumijeva nove sankcije protiv Rusije i Irana. Američki Kongres objavio je na svom sajtu nacrt zakona o sankcijama Iranu i Rusiji, o čemu će se Predstavnički dom SAD glasati 25. jula. Prema… »

Scaramucci: Zaustavit ću 'curenje' podataka iz Bijele kuće

Al Jazeera 23.07.2017
Novoimenovani direktor za komunikacije Bijele kuće najavio je oštre mjere protiv nedozvoljenog odavanja informacija. Novoimenovani direktor za komunikacije Bijele kuće Anthony Scaramucci najavio je oštre mjere protiv nedozvoljenog odavanja… »

Američki izaslanik okrivio Rusiju za nasilje u Ukrajini

Al Jazeera 23.07.2017
Na pitanje vidi li sukob u Ukrajini kao rezultat ruske agresije, a ne unutrašnjih faktora, Kurt Volker je odgovorio potvrdno. Novi američki posebni izaslanik za mirovne pregovore u Ukrajini Kurt Volker izjavio je da "rusku agresiju" treba kriviti za… »

Schulz u dvoboju s Merkel vraća temu izbjeglica

Al Jazeera 23.07.2017
Ko igra na vrijeme i pokušava ignorirati temu izbjeglica, taj se ponaša cinično, kaže predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke. Predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke i kancelarski kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima… »