Izvor: Dojče vele arhiva vesti 31.07.2017

Ruski odgovor pogađa Ruse

Dojče vele 31.07.2017
Kremlj svodi broj zaposlenih u američkim predstavništvima u Rusiji na 455. To je odgovor na američke sankcije koje su kritikovane i u EU. Merom će biti pogođeni pre svega ruski državljani koji su radili za Amerikance. „S obzirom da je više od… »

Venecuela na pragu građanskog rata?

Dojče vele 31.07.2017
Nemačka štampa piše o referendumu o formiranju Ustavotvorne skuštine u Venecueli koji je raspisao predsednik države Nikolas Maduro. Njegova vlada javlja da je glasanje uspelo, opozicija tvrdi da je to – laž. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je… »

Istina o Staljinu „opasna po decu“

Dojče vele 31.07.2017
Jedan udžbenik o represijama u Staljinovo vreme proglašen je „štetnim po zdravlje učenika“. Autor tuži federalnu agenciju koja je knjigu stavila na crnu listu i tvrdi da iza zabrane stoji jedan staljinistički pokret. Čas istorije o Staljinovim… »

Roboti stižu – hoće li plaćati porez?

Dojče vele 31.07.2017
Računari i mašine obavljaju sve više poslova umesto ljudi. Da li će to za par decenija dovesti do dramatičnog rasta nezaposlenosti? Ko će onda uplaćivati poreze u državni budžet? U Nemačkoj ipak nisu za porez na robote. Poznata dosetka kaže da… »

Brod za „zaštitu Evrope“

Dojče vele 31.07.2017
Identitarni pokret okuplja mahom mlade koji sebe zovu „patriotama“ i zalažu se za očuvanje etničkog identiteta „državotvornog naroda“. Sada imaju brod kojim hoće da spreče dolazak izbeglica u Evropu i vrate ih u Libiju. Identitarni pokret je… »

Turska u potrazi za turistima

Dojče vele 31.07.2017
Nemci su tradicionalno najbrojniji gosti turske obale pa su trzavice između Ankare i Berlina ozbiljno ugrozile branšu. Hotelijeri privlače turiste sa Bliskog istoka i Balkana, ali to nije dovoljno da se nadoknade gubici. Dok sedi u praznoj bašti kafea… »

Zbogom borbi protiv korupcije

Dojče vele 31.07.2017
Nijedan grad i opština u Srbiji nisu uspostavili mehanizme borbe protiv korupcije iako je to zacrtano u planu pregovora sa EU. Sagovornici DW kažu da je borba protiv korupcije i dosad bila traljava, a da je sada ukinuta. Od 145 lokalnih samouprava… »

Sami na pučini

Dojče vele 31.07.2017
„Biti zatvoren u Angoli, to je zastrašujuće“, ispričala su za DW dvojica hrvatskih pomoraca koji su pod čudnim optužbama uhapšeni kao deo posade jednog naftnog broda. Hrvatska im nikako nije pomogla u toj situaciji. „Izvukli smo se poprilično… »

„Mi smo usred islamske reformacije“

Dojče vele 31.07.2017
Kako uskladiti šerijat sa sekularnom državom? Zašto muslimanske zemlje ne treba da imitiraju evropski model države? Odgovore traži Abdulahi Ahmed An Naim, teoretičar islamskog i međunarodnog prava koji predaje u SAD. DW: Šerijat u sekularnoj… »