Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 05.08.2017

Moguća međunarodna arbitraža o Pelješkom mostu

Al Jazeera 05.08.2017
Spor BiH i Hrvatske o gradnji Pelješkog mosta mogao bi biti rješavan arbitražom, poput Piranskog zaljeva. Spor oko gradnje Pelješkog mosta ponovo će biti otvoren između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pri čemu je moguća i međunarodna arbitraža… »

SAD: Još 2.000 boraca ISIL-a opkoljeno u Raqqi

Al Jazeera 05.08.2017
Snage Sirijskih demokratskih snaga drže približno 45 posto Raqqe od početka juna, kazao američki zvaničnik. Blizu 2.000 boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) najverovatnije je ostalo u Raqqi u Siriji, gdje se bore za opstanak, a nakon… »

Markač: Mrkšić mi je u Haagu rekao da su znali za 'Oluju'

Al Jazeera 05.08.2017
Jedino što Srbi nisu predvidjeli bio je pravac s Velebita odakle smo ih iznenadili, rekao je Markač u sjećanju na 'Oluju'. Umirovljeni general Hrvatske vojske, Mladen Markač izjavio je kako su vojne snage Republike srpske Krajine znale da se priprema… »

Srpsko narodno vijeće: Rat nije završio 'Olujom'

Al Jazeera 05.08.2017
Naša je dužnost sjećanje na zločine počinjene u ratu nad čovjekom, bilo kojim, poručuju predstavnici Srba u Hrvatskoj. Srpsko narodno vijeće iz Zagreba objavilo je Izjavu sjećanja u povodu 22. godišnjice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u… »

U dobrom društvu i mi smo bolji

Al Jazeera 05.08.2017
Priča o čovjeku koji svake godine iz daleke zemlje dolazi u Srebrenicu kako bi u njoj proveo cijeli svoj odmor. Čovjek je društveno biće. Bez društva, prijateljstva i razgovora čovjek je nesretan i izgubljen. Samo, naći prijatelja koji ti odgovara… »

Xhaferi raspisao lokalne izbore u Makedoniji

Al Jazeera 05.08.2017
Lokalni izbori u Makedoniji bit će održani u 15. oktobra, a izborna kampanja počinje 25. septembra. Predsjednik makedonskog parlamenta Talat Xhaferi raspisao je lokalne izbore u Makedoniji za 15. listopada. Od početka izborne kampanje, predviđenog za… »

Poruka logoraša iz Omarske: Narodu je rata i zla dosta

Al Jazeera 05.08.2017
Prema podacima Saveza logoraša BiH, kroz logor Omarska prošlo je više od 8.000 ljudi, a 700 je ubijeno. Bivši logoraši i članovi porodica ubijenih danas su, u organizaciji Saveza logoraša BiH, obilježili 25. godišnjicu zatvaranja logora Omarska… »

Nura i njen šareni štand

Al Jazeera 05.08.2017
Kada je ugledam iza štanda, znam da je stiglo proljeće, tada Nura oboji svoj štand blitvom, špinatom, mrkvom, salatom. Kada sam bila dijete voljela sam biti pratnja mojoj baki u njenim odlascima na pijacu. Zabavljalo me to što je baka sa cekerom… »

Hodočašće za vakcinama

Al Jazeera 05.08.2017
Nestašica vakcina za hadžije je okončana ove sedmice, međutim veliki broj kandidata je u međuvremenu morao tražiti alternativu. Sve buduće hadžije su obavezne da prime vakcinu protiv Meningococa kako bi mogli ući u Kraljevinu Saudijsku Arabiju… »

Srbija uvodi nova ograničenja na autocestama

Al Jazeera 05.08.2017
Prosječna brzina vozila na srbijanskim autocestama bit će kontrolirana od jedne naplatne rampe do druge. Na srbijanskim autocestama počela je primjena novog pravila obračunavanja brzine, pa će biti kontrolirana prosječna brzina od jedne naplatne… »