Izvor: Dojče vele arhiva vesti 05.08.2017

U vreme berbe...

Dojče vele 05.08.2017
Odluka Hrvatske da poveća takse za uvozno voće i povrće sa 12 na 270 evra izazvala je burno negodovanje u regionu. Zvaničnici BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova sastaju se u ponedeljak u Sarajevu. Odluka Hrvatske da poveća takse za… »

Ugrožen nuklearni sporazum sa Iranom

Dojče vele 05.08.2017
Sporazum o nuklearnom programu sa Iranom je učinio svet sigurnijim. Kažu Evropljani. Amerikanci bi najradije istupili iz Sporazuma. Tokom inauguracije iranskog predsednika Rohanija su razlike SAD i EU očigledne. Ako postoji mesto na kojem se mogu… »

Oživljavanje relikvija

Dojče vele 05.08.2017
Na Handkeovim crtežima i skicama iščitavaju se tragovi piščevih kretnji, opažanja, osećanja i razmišljanja, piše Žarko Radaković, književnik i Handkeov prevodilac, povodom izložbe crteža Petera Handke u Galeriji Friese. Pre trideset pet… »

Provincijski politički potres uzdrmao Berlin

Dojče vele 05.08.2017
Jedna poslanica Zelenih u Donjoj Saksoniji neočekivano je prešla demohršćanima i time srušila socijaldemokratsko-zelenu većinu u ovoj pokrajini. Još jedan udarac za socijaldemokrate, samo nekoliko sedmica uoči izbora. Politički prelasci iz jednih… »

Sve po starom i za stare

Dojče vele 05.08.2017
Krsto Lazarević će prvi put moći da glasa na izborima u Nemačkoj. Ali, on smatra da niko zaista ne želi taj njegov glas: mladi ne glasaju, jer ni jedna partija ne nudi sadržaje za njih. Još je Bertolt Breht znao da je pasoš najplemenitiji deo… »

Surovost zatvora u Belgiji

Dojče vele 05.08.2017
Belgijski zatvori su često na meti kritiike. Nedavno je to učinio i Odbor protiv mučenja Saveta Evrope - zbog kršenja ljudskih prava. Ali politika ne čini ništa da promeni takvu situaciju. Doris Pundi iz Lantina. Pred kapijom zatvora u belgijskom… »

Knin, grad na prekretnici

Dojče vele 05.08.2017
Kninjani su na nedavnim izborima okončali dugogodišnju vladavinu HDZ-a i izabrali promene. Knin se sada nalazi u osetljivom trenutku, kada promene još nisu prevladale, a staro još nije potpuno poraženo. Tog vrelog popodneva, kada je Knin ponovno bio… »

Godinu dana čekanja na tužbu

Dojče vele 05.08.2017
Pre ravno godinu dana je DW objavio tekst „Dosta je milion“ u kojem je otkriveno milionsko poresko dugovanje lidera DJB Saše Radulovića u Americi. Epiloga nije bilo – ni sudskog, iako ga je Radulović često obećavao. „Deo blata“… »