Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 05.08.2017

Grabar Kitarović u Kninu: Žalim i zbog svih stradalih Srba

Slobodna Evropa 05.08.2017
„Želim kao predsjednica Republike, ali i kao Hrvatica, građanka i majka izraziti žaljenje i zbog svih stradalih Srba. Hrvatski narod nije želio rat i ne veseli se ničijem stradanju,“ poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svečanom… »

Ekstremna klima bi do 2100. mogla da ubije 152.000 ljudi godišnje

Slobodna Evropa 05.08.2017
Ekstremne vremenske prilike do kraja veka mogle bi da budu uzrok smrti 152.000 Evropljana godišnje, što je 50 puta više od trenutne brojke, ukoliko se ništa ne učini da se ublaže efekti klimatskih promena, tvrde autori studije u magazinu Lenset… »

Ljajić: Brisel smatra da Hrvatska krši SSP

Slobodna Evropa 05.08.2017
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocenio je danas na Zlatiboru da će Hrvatska, zbog pritiska Brisela, promeniti ili modifikovati odluku o povećenju taksi na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje nisu članice… »

Pogoršano stanje na požarištima u Kantonu 10

Slobodna Evropa 05.08.2017
Stanje na požarištima u Kantonu 10 je pogoršano. Jak vjetar u popodnevnim satima od petka je raširio liniju požara u svim smjerovima, prenosi Fena. Na Staretini se požar proširio prema visokoj šumi i na mjestima je probio liniju obrane i sada gori… »

Đurić: Učinićemo sve da sprečimo ulazak Kosova u Interpol

Slobodna Evropa 05.08.2017
Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je jutros da će Srbija učiniti sve da spreči ulazak Kosova u Interpol, prenosi Beta. On je u izjavi za televiziju Pink ocenio da kroz članstvo u Interpolu Kosovo želi da potvrdi… »

Sejdinović: Vlast u Srbiji i 'pripitomljavanje neposlušnih'

Slobodna Evropa 05.08.2017
Nedim Sejdinović, novinar novosadski, predsednik je Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). Autor je dve zbirke priča i jedne knjige eseja. Naučio je da bez većeg uzrujavanja preživljava u nenormalnim političkim i društvenim okolnostima… »

Venecuela: Ustavotvorna skupština razrešila glavnu tužiteljku

Slobodna Evropa 05.08.2017
Novoizabrana Ustavotvorna skupština u Venecueli danas je jednoglasno razrešila glavnu tužiteljku Luisu Ortegu Dijas i na njeno mesto je postavila kandidata lojalnog vladi, prenosi Beta. Provladini delegati su tokom glasanja uzvikivali "izdajice" i… »

Predsednik Irana položio zakletvu

Slobodna Evropa 05.08.2017
Predsednik Irana Hasan Rohani položio je danas zakletvu za svoj drugi mandat na otvorenoj sednici parlamenta. Rohani je tom prilikom optužio Sjedinjene Države da nastoje da potkopaju nuklearni sporazum Teherana i drugih svestkih sila, rekavši da će… »

Jakšić: Predsednik države da upristoji govor

Slobodna Evropa 05.08.2017
"Za akciju Oluja, za nepreglednu kolonu Srba, koja je tog 5. avgusta 1995. godine, krenula ka Srbiji (u kojoj se većina njih i danas nalazi) dele odgovornost Tuđmanova Hrvatska i Miloševićeva Srbija. Ona je bila u interesu pobesnelog, i hrvatskog i… »

Kisljak: Nisam imao instrukcije da raspravljam o sankcijama

Slobodna Evropa 05.08.2017
Bivši ruski ambasador u Vašingtonu Sergej Kisljak rekao je da je glavna tema njegovog razgovora sa bivšim američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Majklom Flinom bila borba protiv terorizma. Razgovori su bili transparentni i fokusirani na pitanja… »