Izvor: RTS/Društvo arhiva vesti 09.08.2017

Vremenska prognoza – 10. avgust

RTS 09.08.2017
Sunčano i veoma toplo. Na jugu Banata, u Podunavlju i Pomoravlju ujutro i pre podne povremeno i jak, jugoistočni i istočni. Najniža temperatura od 16 do 25 , najviša od 36 do 40 stepeni.… »

Prve kazne roditeljima koji su odbili da vakcinišu decu

RTS 09.08.2017
U Beogradu su izrečene tri, a u Kragujevcu jedna kazna roditeljima koji nisu vakcinisali decu. Obuhvat vakcinacijom posebno je opao za MMR vakcinu. Vakcinacija je u Srbiji obavezna po zakonu o Zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen… »

Autističnom dečaku nije bilo dozvoljeno da uđe u avion

RTS 09.08.2017
Dečaku s autizmom, jedanaestogodišnjem Vidu Antiću, nije bilo dozvoljeno da se u nedelju, 6. avgusta, ukrca u avion kompanije "Er Srbija" do Tivta, "da ne bi uznemirio ostale putnike", tvrdi njegov otac, istoričar Čedomir Antić. Antić je Večernjim… »

Šabić pokrenuo postupak nadzora zbog upisa podataka u Centralni registar

RTS 09.08.2017
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić sapštio je da je pokrenuo postupak nadozora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u ministarstvima državne uprave i lokalne samouprave i… »

Panik tasteri u centrima za socijalni rad i domovima zdravlja

RTS 09.08.2017
Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost obezbedilo je panik tastere za 60 Centara za socijalni rad i zdravstvenih ustanova. Savetnica potpredsednice vlade Branka Drašković je o njihovoj podeli i primeni razgovarala s predstavnicima 30 domova zdravlja… »

Lekari mogu da prijave nasilje onlajn

RTS 09.08.2017
Na internet stranici Lekarske komore Srbije, lekari koji su tokom obavljanja posla izloženi verbalnom ili fizičkom nasilju, od danas to mogu prijaviti putem onlajn prijave. Komora je u saopštenju navela da je uvela onlajn prijavu nasilja jer se zalaže… »

Herojima sa Košara spomenice, ordeni ili medalje

RTS 09.08.2017
Država želi da zahvali herojima Košara, pa bi učesnici bitke za tu karaulu trebalo da dobiju jedno od najviših priznanja – spomenice. Razmatra se mogućnost da svi koji su učestvovali u velikim bitkama na Kosovu i Metohiji 1999. godine dobiju… »

Dodatno razumevanje za decu sa autizmom

RTS 09.08.2017
Posle odluke "Er Srbije" da jedanaestogodišnjem autističnom dečaku ne dozvoli ulazak u avion, reagovala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Ističe da je diskriminacija na osnovu zdravstvenog stanja Ustavom i zakonom zabranjena i poručuje da… »

Teretnjaci na Batrovcima čekaju sat vremena

RTS 09.08.2017
Prema poslednjim podacima Uprave granične policije RS, na graničnim prelazima za putnička vozila nema dužih zadržavanja od 30 minuta. Teretna vozila na Batrovcima čekaju oko sat vremena. Potreban oprez na deonicama na kojima se izvode radovi. Na… »

U slučaju tuče zatvorenika država plaća odštetu pretučenom

RTS 09.08.2017
U slučaju tuče zatvorenika u kojoj neki od njih pretrpi povredu ili telesno oštećenje, odgovornost za naknadu štete povređenom snosi država, zaključak je Vrhovnog kasacionog suda (VKS). Ovaj stav VKS objavio je u slučaju iz presude povodom tužbe… »